Prokurorai gali surašyti naują kaltinamąjį aktą ir bylą iš naujo perduoti nagrinėti pirmos instancijos teismui, taip pat, jie gali nutraukti tyrimą dėl senaties termino. To apeliaciniu skundu Vilniaus apygardos teismo ir prašė Generalinė prokuratūra, tačiau šio skundo teisėjų kolegija nepatenkino.

Prokurorai skunde teigė, kad suėjo senaties terminas apkaltinamajam nuosprendžiui priimti, tačiau jie nesutiko su visišku knygos „Durnių laivas“ autoriaus Vytauto Petkevičiaus išteisinimu. DELFI primena, kad 2005-ųjų metų spalio 10 dieną Vilniaus 1-asis apylinkės teismas V.Petkevičių išteisino. Jį europarlamentaras Vytautas Landsbergis kaltino knygoje „Durnių laivas“ apšmeižus jo tėvą Vytautą Landsbergį-Žemkalnį, kuris buvo žymus tarpukario Lietuvos veikėjas.

Po tokio Vilniaus 1-ojo teismo nuosprendžio V.Landsbergis apeliaciniame skunde neprašė nuteisti V.Petkevičių. Jis prašė bylą perduoti Generalinei prokuratūrai, kad ši iš naujo nustatytų galimo nusikaltimo aplinkybes.

Nagrinėjant bylą apeliacine tvarka, V.Landsbergis nesutiko su tuo, kad jau yra suėjęs terminas apkaltinamajam nuosprendžiui priimti, nes knygos leidžiamos ir parduodamos iki dabar. To įrodymu buvo pasirinkta neseniai išleista „Durnių laivo“ versija rusų kalba.

V.Petkevičius apeliaciniame skunde prašė pakeisti Vilniaus 1-ojo apylinkės teismo įvardintus jo išteisinimo motyvus.

Po apeliacinio teismo posėdžio žurnalistų paklaustas, kaip vertina teismo sprendimą, V.Petkevičius sakė: „Kaip aš galiu vertinti? Teismo sprendimas yra teismo sprendimas, su kuriuo galima sutikt, galima nesutikt, tačiau jį reikia gerbt“.

„Keisčiausia, kad du metus teismas ir prokuratūra mane teisė pagal vieną straipsnį, o paskui suprato, kad jis netinka ir nusprendė pradėti iš naujo. Nesu didelis teisės žinovas, tačiau tai rodo, kad tai ne kiek panašu į teismą, kiek į inkviziciją“, - sakė V.Petkevičius.

Antradienį teismo posėdyje nedalyvavo anksčiau beveik į visus posėdžius atvykdavęs europarlamentaras V.Landsbergis.

Apeliacinio teismo sprendimas šalių per tris mėnesius gali būti skundžiamas kasacine tvarka Aukščiausiajam Teismui.

DELFI primena, kad pirmos instancijos teismas konstatavo, kad V.Petkevičiaus veiksmuose nebuvo nusikalstamos veikos požymių. Rašytojui buvo pareikštas kaltinimas pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnį, kuris numato atsakomybę už asmens šmeižimą per spaudinį, tačiau tada bylą nagrinėjusių teisėjų nuomone, šis straipsnis galioja tik gyviems asmenims. O V.Landsbergis-Žemkalnis mirė prieš 12 metų.

Teismo vertinimu, mirusiojo žmogaus garbę gina Baudžiamojo kodekso 313 straipsnis, kuriama numatyta, kad tas, kas viešai paskleidė apie mirusįjį melagingus prasimanymus, galinčius nulemti žmonių panieką ar pakirsti pagarbą jo atminimui, tas padarė baudžiamąjį nusižengimą.

Teisėjai nuosprendyje teigė, kad jie patys negalėjo perkvalifikuoti ar pakeisti kaltinimų, o V.Petkevičiaus baudžiamąją bylą tyrė ir įtarimus jam pateikė Generalinė prokuratūra.

V.Landsbergis-Žemkalnis knygoje "Durnių laivas" pavadintas "Hitlerio draugu", "naujai iškeptu patriarchu", taip pat sietas su KGB ir neva bendradarbiavęs su šia sovietinio saugumo struktūra.