Šią informaciją pavedęs išsiaiškinti kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas BNS teigė, jog diržo susiejimas su Vytautu buvo tik siekis privilioti pirkėjus. "Nieko panašaus nėra, ten paprastas istorinis diržas ir tiek. Tai blefas. Tiesiog aukcione norėta privilioti pirkėjų", - sakė ministras.

Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys BNS pasakojo, jog aukcionas, kuriame buvo bandoma parduoti tariamai Vytauto Didžiojo diržą, pelnė prastą reputaciją. "Tas aukcionas labai prastos reputacijos, teismuose dalyvauja, klastotes pardavinėja. Mes, žinodami aukciono reputaciją, net ir nekreipėme dėmesio", - kalbėjo jis.

Muziejininkas piktinosi, kad diržą buvo bandoma sieti su kunigaikščiu Vytautu.

"Vytauto diržas! Čia tokia nesąmonė! Jie tiesiog ieško kvailų. Rado kokį tai diržą 19 amžiuje Kaukazo meistrų padarytą ir aiškina čia visiems pasakas. Nei Vytauto, nei diržo! Suprasčiau, jei Vytauto kape būtų diržas - tada taip. O jeigu ne - tai čia pasakų namelis. Čia - istorija naiviems", - kalbėjo R.Budrys.

Lietuvos istorikai taip pat buvo linkę atmesti prielaidą, jog Minsko aukcione "Paragis" bandytas parduoti diržas priklausė Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Vytautui.

"Abejočiau, ar tai būtų Vytauto. Tais laikotarpiais vienintelis būdas susieti tokį daiktą su konkrečiu žmogumi - jeigu daiktas randamas jo kape. Nors krikščioniškai epochai nebūdinga tai (įdėti į kapą-BNS)", - BNS anksčiau sakė Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas, viduramžių ekspertas Rimvydas Petrauskas.

Nors Vytauto kapas nėra rastas, tačiau žinoma, kad jis buvo palaidotas ne Baltarusijoje. "Jis buvo palaidotas Katedroje, tik 17 amžiuje buvo išvežtas ir nežinoma iki šiol, kur yra palaikai", - pasakojo R.Petrauskas.

Lapkričio pabaigoje Minsko aukcione "Paragis" diržas buvo išstatytas už pradinę 80 tūkstančių JAV dolerių (240 tūkst. litų) kainą. Buvo manoma, kad už diržą bus pasiūlyta iki 300 tūkst. JAV dolerių (900 tūkst. litų), tačiau norinčių jį įsigyti neatsirado.

Kaip lapkritį pranešė Baltarusijos žiniasklaida, Maskvoje esančios Tretjakovo meno galerijos ekspertai teigė, kad Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Vytautui diržą padovanojo Krymo totorių chanas Haci Giray, kuris 1441 metais, jau po Vytauto mirties, įkūrė Krymo chanatą.

Istorikų teigimu, Vytautas Didysis ir chanas buvo sąjungininkai ir draugai. Buvo teigiama, kad LDK gimęs ir Lydoje ilgai gyvenęs chanas Giray diržą kaip dovaną įteikė Lietuvos valdovui maždaug 1428 metais Minske.

Diržą praėjusiame dešimtmetyje aptiko žemkasiai Litvos kaime Molodečno rajone. Radinys kelis kartus keitė savininkus. 1994 metais vienas kolekcininkas siūlė diržą įsigyti Baltarusijos Nacionaliniam muziejui, tačiau muziejininkai tuomet neturėjo lėšų.

Radinys sudomino Baltarusijos teisėsaugą, ir diržas buvo laikinai paimtas. Valstybinės istorinio ir kultūrinio paveldo inspekcijos sprendimu diržas buvo įrašytas į specialų ypač vertingų objektų sąrašą, tačiau netrukus grąžintas kolekcininkui. Galiausiai diržą įsigijo Rusijos bendrovė "Sojuztechservis".