Renginyje dalyvaus Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo nariai, Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė, užsienio šalių gynybos atašė, Danijos, Estijos, Latvijos savanorių pajėgų vadai.

Pasak KAM pranešimo spaudai, 1991-ųjų metų sausio 17 dieną Aukščiausioji Taryba priėmė įstatymą dėl Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos (SKAT) įkūrimo. Tarnybos įkūrimas juridiškai įteisino savanorių veiklą, legalizavo jau nuo 1990 metų veikusias savanorių formuotes ir į valstybės gynimą oficialiai įtraukė visuomenę.

Savanoriškoji krašto apsaugos tarnyba 1998 metais buvo reorganizuota į Krašto apsaugos savanorių pajėgas (KASP). 2003 metais pajėgos integruotos į Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų sudėtį.

2004-ųjų pavasarį Lietuvai tapus NATO nare, pasikeitė KASP užduotys, KASP transformuojama į modernią rezervo struktūrą, galinčią vykdyti plataus spektro užduotis.

2003 metais į Persijos įlankos regioną išvyko KASP logistų ir orlaivių krovos specialistų grupė. Tai buvo pirmieji Lietuvos kariai Sąjungininkų koalicijos vykdomoje operacijoje "Irako laisvė".

2004 metais iš karių savanorių suformuoti padaliniai pradėjo dalyvauti tarptautinėse operacijose Kosovo provincijoje (Serbijoje ir Juodkalnijoje). KASP kariai taip pat dalyvauja Goro provincijos atkūrimo grupės misijoje Afganistane.

Anot pranešimo, Savanorių pajėgų tikslas - ugdyti naują savanorių kartą, kurti modernias, gerai apginkluotas, mobilias, greitai perdislokuojamas pajėgas, pagal NATO standartus galinčias vykdyti įvairias užduotis Lietuvoje ir dalyvauti tarptautinėse operacijose.

Krašto apsaugos savanorių pajėgas šiuo metu sudaro septynios rinktinės, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų mokomasis batalionas ir dvi aviacijos eskadrilės. Pajėgose tarnauja apie 6 tūkst. karių savanorių ir apie 1 tūkst. profesinės karo tarnybos karių. Pajėgoms šiuo metu vadovauja pulkininkas Antanas Plieskis.