Vyriausybės pateiktose pataisose buvo numatyta iš viso atsisakyti politinio pasitikėjimo viceministrų, tačiau Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetas (VVSRK) pritarė kompromisiniam socialdemokrato Algio Rimo pasiūlymui.

Pagal priimtas pataisas, politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojais, kurie turės atsistatydinti pasikeitus ministrui, bus laikomi viceministras, ministro patarėjas, atstovas spaudai bei kiti politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai.

Jų užduotis bus padėti ministrui suformuoti politines nuostatas ir prioritetus, priimti sprendimus bei juos įgyvendinti.

Tuo tarpu ministerijos administracijai bus pavesta vadovauti karjeros valstybės tarnautojui - valstybės sekretoriui bei jo pavaduotojams - sekretoriams. Pasikeitus ministrui, jie likti dirbti savo postuose.

Valstybės sekretorius koordinuos ir kontroliuos ministerijos administracijos padalinių bei ūkinę veiklą, strateginių veiklos planų rengimą ir jų įgyvendinimą, premjero ir Vyriausybės pavedimų vykdymą bei galės skirti ir atleisti iš pareigų administracijos tarnautojus.

A.Rimo teigimu, šios pataisos užtikrins stabilesnį ministerijų administracijų darbą, apsaugos jas nuo ministrų kaitos įtakos. Tačiau opozicijos nuomone, šiomis pataisomis dabartinė valdžia bando ilgam laikui įsitvirtinti ministerijose.

"Visa valdžia atiduodama į karjeros tarnautojų rankas. Atsiminkite, kad tai yra trumpalaikis įstatymas, kurį kitas Seimas pakeis", - teigė liberalas Algirdas Gricius.

Kitas opozicinės Liberalų frakcijos narys Eligijus Masiulis nuogąstavo, jog priėmus pataisas, bus sukeltas sąmyšis valdančiojoje daugumoje, nes ją sudarantys socialliberalai ir socialdemokratai turės iš naujo pasiskirstyti kvotomis ministerijų vadovybėse.

"Neaišku, kuris viceministras liks politinio pasitikėjimo range: ar tas, kuris yra geriausias ministro draugas, ar tas, kuris turi stipriausią politinį užnugarį", - sakė liberalas. Šiuo metu ministrai turi po kelis politinio pasitikėjimo pavaduotojus.

"Viceministras yra politinio pasitikėjimo pareigūnas ir ministro reikalas, ką pasirinkti", - teigė VVSRK pirmininkas Petras Papovas. Dėl Vyriausybės įstatymo pataisų priėmimo numatoma balsuoti kovo mėnesį.

Įsigaliojus pataisoms, ministerijose ketinama surengti konkursus valstybės sekretoriaus ir sekretorių postams užimti. Šiuose konkursuose galės dalyvauti ir dabartiniai viceministrai. Įstatymą numatyta priimti kovą.