"2001 m. prioritetinėmis sritimis išliko integracija į Europos Sąjungą (ES) ir NATO, ūkio bei informacinės visuomenės plėtra", - teigė jis.

Jis pasidžiaugė, jog 2001 m. buvo bene sėkmingiausių Europos integracijos srityje - baigtos derybos dėl 16 derybinių skyrių ir Lietuva išsiveržė į pirmaujančiųjų derybose valstybių grupę. Iš viso Lietuva su ES susiderėjo dėl 23 iš 31-os derybinės pozicijos.

Premjero teigimu, Vyriausybės prioritetai išlieka tie patys: rengtis narystei ES ir NATO, gerinti verslo sąlygas ir plėsti konkurencingą žemės ūkį, mažinti nedarbą ir skurdą, užtikrinti švietimo, mokslo ir nacionalinės kultūros, informacinės visuomenės plėtrą bei užtikrinti visuomenės saugumą bei viešąją tvarką.

Premjero teigimu, vienas iš pagrindinių Vyriausybės prioritetų yra "sutvarkyti valstybės tarnybos sistemą". A.Brazauskas paragino Seimą kuo greičiau pritarti naujos redakcijos Valstybės tarnybos įstatymo projektui bei Vyriausybės įstatymo pataisoms. Šiose pataisose numatoma sumažinti politinio pasitikėjimo ministro pavaduotojų skaičių.

"Ministerijų valdymas yra perdėm politizuotas", - teigė A.Brazauskas. Kalbėdamas apie socialinę apsaugą, A.Brazauskas pasidžiaugė, kad praėjusiais metais Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetas buvo įvykdytas 99,6 proc.

"Aš manau, kad yra didelė pažanga mokesčių administravimo srityje", - teigė jis. Tačiau premjeras nėra patenkintas išaugusiosiomis skolomis už kompensuojamus vaistus. 2001 m. išlaidos kompensuojamiems vaistams buvo viršytos 121 mln. litų, o šiuo metu bendra skola siekia 196 mln. litų.

A.Brazauskas paragino sveikatos apsaugos ministrą imtis ryžtingų priemonių, anot jo, "betvarkei" vaistų kompensavimo srityje baigti.

Socialinės politikos srityje premjeras džiaugėsi, jog praėjusiais metais 2001 m. pradėjo veikti Garantinis fondas, iš kurio 20,6 tūkst. bankrutuojančių ir bankrutavusių įmonių darbuotojams buvo išmokėta 25,1 mln. litų.

Premjeras optimistiškai prognozavo situaciją darbo rinkoje. "Prognozuojama, kad šiais metais darbo jėgos paklausa išaugs iki 150 tūkst. darbo vietų, o vidutinis nedarbo lygis sumažės iki 11,3 proc.", - sakė A.Brazauskas.

A.Brazauskas pažymėjo, jog praėjusieji metai buvo vieni iš intensyviausių teisės aktų priėmimo požiūriu - Vyriausybė iš viso priėmė 1628 nutarimus bei 289 potvarkius, tačiau apgailestavo, jog dar nepriimtas naujos redakcijos Švietimo įstatymas.

Šiuo metu įstatymo projektą baigia rengti Švietimo ir mokslo ministerija. Kultūros srityje A.Brazauskas pažymėjo šiuos darbus: Vyriausybės parengtą ir Seimo priimtą Kino įstatymą, Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties koncepciją, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus minėjimo programą bei torų perdavimą Izraeliui.

Premjero teigimu praėjusiais metais buvo baigta policijos reforma, o nusikalstamumas, palyginti su 2000 m., sumažėjo 3,8 proc.

A.Brazauskas pažymėjo, jog buvo parengta ir patvirtinta Nacionalinės kovos su korupcija strategija, o tarptautinės kovos su korupcija organizacijos "Transparency International" duomenimis Lietuva iš 43 vietos 2000 m. pakilo 2001 m. į 38 vietą pagal korupcijos suvokimo indeksą.

Savo kalboje premjeras paminėjo tik kai kuriuos svarbiausius Vyriausybės darbus, o Seimo nariams buvo pateikta daug platesnės Vyriausybės bei atskirų jos institucijų ataskaitos. Kai kurie opozicijos atstovai premjero pranešimą įvertino kaip "biurokratinį" ir pasigedo jame "politinio lyderio pozicijos".

Opozicinės Liberalų frakcijos narys Eligijus Masiulis pareiškė manąs, jog premjero vilkinimas paskelbti savo sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose, kliudo Vyriausybės veiklai.

"Jeigu jūs apsispręsite dalyvauti prezidento rinkimuose, turite atsistatydinti iš premjerų, o jeigu nuspręsite kitaip - kibti į darbą. Tokia jūsų pozicija palengvintų ne vieno politiko ir Lietuvos gyvenimą", - teigė liberalas.

"Ar aš kandidatuosiu, ar ne, tai yra mano klausimas. Tai Vyriausybei dirbti netrukdo", - atsakė A.Brazauskas. Lietuvos socialdemokratų partijos atstovų teigimu, A.Brazauskas išlieka partijos kandidatu į prezidentus tol, kol jis nepriims kitokio sprendimo. Oficialiai LSDP jo kandidatūros nėra iškėlusi.

Kol kas savo pozicijos dėl dalyvavimo šių metų pabaigoje numatytuose rinkimuose nepaskelbė ir dabartinis šalies prezidentas Valdas Adamkus bei LSDP partnerės Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pagal Seimo Statutą, Vyriausybė kiekvienais metais iki kovo 1 dienos privalo pateikti parlamentui metinę savo veiklos atskaitą, o kuri yra svarstoma parlamentiniuose komitetuose. Po svarstymo komitetuose rengiama speciali Seimo diskusija, kurios pabaigoje gali būti priimta rezoliucija.

A.Brazausko Vyriausybė buvo patvirtinta praėjusių metų liepą. Vyriausybė suformuota, remiantis socialdemokratų ir socialliberalų pasirašyta bendro darbo sutartimi.

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas teigiamai vertina Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko Seimui pateiktą Vyriausybės veiklos ataskaitą. Jo nuomone, ji yra pažangi, išsami ir apimanti įvairias sritis.

Seimo vadovas Eltai sakė, kad Vyriausybės metinėje ataskaitoje yra aiškiai išdėstyti Ministrų kabineto veiklos prioritetai - tai yra socialinės diferenciacijos mažinimas, ūkio atgaivinimas ir dabartinių ekonomikos tendencijų įtvirtinimas.

Pasak Naujosios sąjungos lyderio, Seimo Pirmininko A. Paulausko, valdančioji dauguma pritaria Vyriausybės žingsniams. "Galbūt dar galima kai ką tobulinti, bet iš esmės mes pritartume tai ataskaitai", - pažymėjo A. Paulauskas. Dėl Vyriausybės veiklos ataskaitos Seime kitą savaitę planuojama surengti diskusiją ir priimti rezoliuciją.