Prieš šešiolika metų, per SSRS Lietuvos atžvilgiu vykdytą blokadą, Lietuvos žmonės aukojo pinigus ir savo juvelyrinius dirbinius. Tada buvo galvojama, jog įkurtas visuomeninis fondas galėtų šelpti sunkiai gyvenančius tautiečius.

„Vertė? Kokia vertė?”

1990-ųjų spalį už žmonių suaukotus pinigus buvo nuspręsta nupirkti aukso. Sovietinė dvasia buvo gyva – tikėta, kad būtent auksas yra ta vertybė, į kurią verta investuoti.

Už 7,6 milijono rublių prieš šešiolika metų buvo nupirkti aukso gaminiai. Šiandien, pasak kai kurių politikų, jie verti tik tiek, kiek kainuoja toks aukso svoris lombarde.

„Manau, kad šiuos dirbinius reikia parduoti. Kokia jų vertė? Kas gali pasakyti? Jeigu skaičiuotum istorinę vertę... Bet kas ją paskaičiuos? Jie pažymėti specialiomis prabomis, gal kolekcininkai susidomėtų”, – svarstė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas.

Tačiau, jo nuomone, iškyla klausimas – jeigu kolekcininkai nesusidomėtų tokiomis vertybėmis, tai kam jos dar būtų įdomios? Kam pirkti šešiolika metų saugykloje išgulėjusią auksinę grandinėlę, jei tokių dabar pilna juvelyrikos parduotuvėse?

Paminklas ar investicijos?

Idėją pastatyti paminklą pasiūlė Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Algis Čaplikas.

„Manau, kad aukso dirbinius reikia parduoti ir investuoti arba skirti socialiniams projektams. Nors, gal ir ne. Geriau statykime paminklą 1990–1992-ųjų įvykiams atminti. Iki šiol tokios vietos nėra. Yra žmonių pastatytas kryžius prie Televizijos bokšto, yra blokai prie parlamento, bet padoraus paminklo nėra”, – garsiai svarstė Seimo narys A.Čaplikas.

Jo nuomone, niekas iš politikų nedrįs viešai pasiūlyti parduoti Blokados fondo turtą, nes bijoma viešosios nuomonės.

„Prieš kelerius metus, kol fondą valdė specialiai tam įkurta įmonė, jos veikla mokesčių mokėtojams kainavo didžiulius pinigus. Nors realiai fondas tik saugojo dirbinius ir kelis šimtus tūkstančių litų. Dabar fondas priklauso Finansų ministerijai, bet nemanau, kad kas nors iš valdančiųjų politikų drįs siūlyti parduoti dirbinius”, – „Ekstra žinioms” kalbėjo A.Čaplikas.

Gal aukas sugrąžinti?

Paklaustas, ar ne geriau dirbinius grąžinti teisėtiems jų savininkams, A.Čaplikas tik pagūžčiojo pečiais.

Nors formaliai kiekvienas gyventojas, Blokados fondui paaukojęs pinigų ar aukso dirbinių, turėjo gauti tai patvirtinantį raštelį, tačiau, pasak A.Čapliko, „kas per revoliuciją sužiūrės, ką kas aukoja?”

Specialistai teigia, kad daugiau kaip 81 tūkstantis žiedų, grandinėlių, apyrankių buvo ištirta, juose nustatyta aukso masė, įspausta praba ir apskaičiuota dirbinių vertė.

Prieš dvejus metus fondo finansinėje ataskaitoje jie buvo įvertinti 5,8 milijonais litų. Nors tokia verte galima ir suabejoti, kadangi didelė dalis aukso dirbinių dabar primena „naujųjų rusų” pamėgtus neskoningus papuošalus.