Antrą kartą už Pridėtinės vertės įstatymo pataisą balsavo 71 parlamentaras – mažiausiai tiek balsų reikėjo, norint atmesti prezidento veto. V.Adamkaus nuomonę palaikė 29 politikai, susilaikė 11.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisa numatyta nuo 18 proc. iki 5 proc. sumažinti visų rūšių meno ir kultūros bei sporto renginių lankymui taikomą PVM. Sumažinti PVM tarifą meno ir kultūros bei sporto renginių lankymui pasiūlė parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas. Tačiau praėjusių metų pabaigoje šalies vadovas pataisą vetavo.

Pasak V.Adamkaus, lengvatos iškraipo mokesčių sistemą, mažina jos skaidrumą, kuria paskatas jomis piktnaudžiauti, apsunkina mokesčių administravimą ir privilegijuoja atskirų produktų gamintojus ar paslaugų teikėjus, o kitus diskriminuoja. Lengvatinis 5 proc. PVM tarifas būtų naudingas tik pelno siekiantiems rinkos dalyviams, nes tokio tikslo neturinčioms kultūros įstaigoms dabar ir taip taikomas nulinis šio mokesčio tarifas.

Kaip anksčiau Seime teigė prezidento patarėjas Ramūnas Vilpišauskas, abejonių kelia tvirtinimas, esą sumažinus mokesčio tarifą naudą patirtų galutinis vartotojas – meno, kultūros ir sporto renginių lankytojas. „Kai kurie renginių organizatoriai pripažino, kad sumažinus mokesčio tarifą jie bilietų kainų nemažintų“, - tikino jis.

Dalis Europos Sąjungos (ES) šalių meno, kultūros ir sporto renginių organizatoriams taiko mokesčių lengvatas. Pavyzdžiui, Latvija dar prieš įstodama į ES išsiderėjo nulinį tarifą kultūros, meno ir sporto renginių bilietams. Estijoje kultūros ir sporto renginių laikymui taikomas 5 proc., o Lenkijoje ir Čekijoje - 7 proc. lengvatinis PVM tarifas.

Tačiau šalies vadovo patarėjas patikino, kad ne visada tokia praktika pasiteisina. „Europos Komisija daro išvadą – sumažėjus paslaugai taikomam PVM tarifui, jos kaina nesumažėja, arba sumažėja nežymiai ir laikinai. Ar verta Lietuvoje plėsti kitur nepasiteisinusią praktiką?“ – retoriškai klausė R.Vilpišauskas.

Anot jo, ES teisėje yra įtvirtinta nuostata, jog kiekviena PVM lengvata turi būti aiškiai pagrįsta ir naudinga galutiniam vartotojui. Be to, tokios lengvatos gali būti taikomos tik pirmo būtinumo prekėms, ir jomis turi būti siekiama socialinių tikslų. Tačiau iš parlamentarų palaimintos pataisos didžiausią naudą esą patirtų pelno siekiančios organizacijos. Tuo tarpu ne pelno organizacijos mokesčių lengvatomis naudojasi ir dabar.

Tačiau prieš kurį laiką Vyriausybei ir Seimui perduotame kreipimesi, kurį pasirašė kelių sporto organizacijų ir klubų vadovai, tikinama, kad mažesnis PVM leistų sumažinti sporto renginių bilietų kainas, o tai padidintų jų lankomumą. Tai esą ypač pasijustų mažesniuose miestuose, nes bilietai į čia rengiamas varžymas taptų prieinamesmi ne itin dideles pajamas gaunantiems gyventojams.

„Šiuo metu bilietų ir varžybas pardavimas sudaro tik labai nedidelę sporto klubų pajamų dalį. Kadangi sumažinus PVM tarifą sporto renginiams, atsirastų sąlygos sumažinti bilietų kainas, taip padidėtų varžybų lankomumas, o sporto klubams atsiras galimybė gauti papildomų lėšų. Šias lėšas bus galima skirti ugdyti ir rengti mūsų sportininkus, kurie savo pasiekimais garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje“, - teigiama laiške.

Jį pasirašė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas, Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius, Lietuvos krepšinio lygos prezidentas Šarūnas Kliokys, žinomas krepšininkas Arvydas Sabonis, Vilniaus krepšinio klubo „Rytas“ generalinis direktorius Jonas Vainauskas ir laikinasis „Lietuvos telekomo sporto klubo“ generalinis direktorius Arvydas Tamašauskas.