Partijos pirmininkas Rolandas Paksas, pristatydamas naująjį rinkimų štabo narį, teigė: “ Visi matome, ką su žmonėmis daro suįžūlėjusi valdžia. Išeitis, deja, vienintelė – Lietuvai reikalinga revoliucija. A. Butkevičius čia turi didžiulę patirtį – jis yra prisidėjęs net prie trijų revoliucijų rengimo – Ukrainoje, Gruzijoje ir Kirgizijoje.”

Kovo 11-osios nepriklausomybės atkūrimo akto signataras, buvęs krašto apsaugos ministras ir tuometinis Seimo narys A.Butkevičius buvo sulaikytas Vilniuje 1997 metų rugpjūčio 12 dieną, kai paėmė voką su 15 tūkst. JAV dolerių iš degalų bendrovės "Dega" direktoriaus Klemenso Kiršos.

A.Butkevičių viešbutyje "Draugystė" sulaikė Valstybės saugumo departamento ir Generalinės prokuratūros pareigūnai.

K.Kirša prieš tai informavo Valstybės saugumo departamentą, kad A.Butkevičius reikalauja iš jo 300 tūkst. JAV dolerių už tai, kad būtų nutraukta Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje tuo metu tirta byla dėl bendrovės "Dega" ir JAV korporacijos "Mobil" tarpusavio atsiskaitymų.

1997 metų rugpjūčio 14 dieną generalinis prokuroras paprašė Seimo leisti patraukti parlamentarą baudžiamojon atsakomybėn. Rugpjūčio 19 dieną Seimas leido tai padaryti, ir kitą dieną buvo iškelta baudžiamoji byla A.Butkevičiui. Spalio 14 dieną jam buvo pareikštas kaltinimas bandymu apgaulės būdu užvaldyti svetimą turtą.

1998 metų lapkričio 18 dieną teismas pripažino A.Butkevičių kaltu ir nuteisė jį kalėti pusšeštų metų, skyrė jam 50 tūkst. litų baudą ir konfiskavo pusę jo turto. Iki nuosprendžio jis buvo laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

Netrukus po nuosprendžio parlamentaras buvo išvežtas atlikti bausmės į Vilniaus sustiprintojo režimo pataisos darbų koloniją.

A.Butkevičius nei per tardymą, nei teisme kaltas neprisipažino. Į laisvę buvęs Seimo narys išėjo anksčiau laiko, 2000-ųjų kovą.

A.Butkevičius Europos žmogaus teisių teismui skundėsi dėl baudžiamojo proceso pažeidimų ir bylą prieš Lietuvą laimėjo.

Jis skundėsi, kad buvo neteisėtai laikomas suimtas nuo 1997 metų lapkričio 30 iki 1997 gruodžio 8 dienos, nuo 1997 gruodžio 31 dienos iki 1998 sausio 8 dienos. Jis taip pat skundėsi negalėjęs apskųsti teismui savo kardomojo suėmimo pratęsimo teisėtumo.

A.Butkevičius dar skundėsi, kad kai kurie tuometinių generalinio prokuroro ir Seimo pirmininko pareiškimai žiniasklaidoje pažeidę jo nekaltumo prezumpciją.

Strasbūre posėdžiaujantis Europos žmogaus teisių teismas pripažino A.Butkevičiaus skundus pagrįstais ir priteisė iš Lietuvos beveik 30 tūkst. litų už žmogaus teisės į laisvę bei nekaltumo prezumpcijos pažeidimą.