Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris pasirašė potvarkį, kuriuo pavedė teisėjui nedelsiant nustatyti, ar šis Seimo prašymas atitinka Konstitucinio Teismo įstatymo reikalavimus.

KT per tris dienas, t.y. ne vėliau nei iki šio ketvirtadienio, apsispręs, ar priimti minėtą Seimo prašymą nagrinėti.

Seimas dar prieš Šv. Kalėdas priėmė nutarimą dėl kreipimosi į KT.

Kreipimasi viso Seimo vardu Konstitucinis Teismas nagrinėja be eilės. Tai reiškia, jog teismo išaiškinimo Seimas gali sulaukti jau šių metų sausio ar vasario mėnesį.

Seimas kreipėsi į KT, prašydamas išaiškinti, ar ginčus parlamente sukėlusios Seimo statuto nuostatos dėl laikinųjų komisijų sudarymo neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam Seimo nario laisvo mandato principui.

KT turėtų aiškintis, ar su Konstitucija nesikerta Statuto nuostata, kad "jeigu ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė raštu pareikalauja sudaryti laikinąją kontrolės ar tyrimo komisiją, tokią komisiją Seimas turi sudaryti artimiausio posėdžio metu".

Konstitucinis Teismas jau yra priėmęs nagrinėti socialdemokratų inicijuotą analogišką Seimo narių grupės kreipimąsi į KT.

Tačiau tokio Seimo narių grupės kreipimosi nagrinėjimas teisme galėtų užtrukti kelerius metus.

Ginčas dėl Statuto parlamente kilo praėjusių metų lapkritį, kuomet valdantieji, pasinaudoję šio Seimo darbo tvarką reglamentuojančio teisės akto spragomis, blokavo opozicinių konservatorių iniciatyvą pradėti parlamentinį premjero, socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko šeimos verslo reikalų tyrimą.

Seimo opozicijos teigimu, šitaip buvo sulaužytas Seimo statutas, kuriame nurodoma, jog komisijos sudaromos surinkus ne mažiau nei ketvirtadalį - 36 Seimo narių parašus. Minėtą iniciatyvą savo parašais buvo parėmę 43 įvairių frakcijų parlamentarai.

Seimo valdantieji kritiką dėl Seimo statuto laužymo atmeta - remiasi kitu Statuto straipsniu ir teigia, jog tokios komisijos gali būti sudaromos tik balsuojant, t.y. Seimui "pripažinus būtinybę".

Valdančiųjų teigimu, imperatyviai numatytas komisijos sudarymas, jei to reikalauja ne mažiau kaip ketvirtadalis parlamentarų, pažeidžia Konstitucijoje įtvirtintą laisvo Seimo nario mandato principą.

Seimo etikos sargai buvo rekomendavę, jog tol, kol Statutas nepataisytas, reikėtų vadovautis iki šiol vyravusia praktika ir inicijuojamas komisijas sudaryti be balsavimo.