Ligonių kasa penkerių metų trukmės paskolą ims iš banko "Nord/LB".

Pastaruosius kelerius metus didėjanti VLK skola vaistinėms už kompensuojamus vaistus dabar siekia apie 200 mln. litų, iš kurių pagal įstatymus oficialia skola laikoma beveik 130 mln. litų. Likę 70 mln. litų tokia skola bus pripažinti po 45 dienų, per kurias Ligonių kasa privalo atsiskaityti su vaistinėmis.

Gaunamos paskolos neužtenka visam įsiskolinimui likviduoti, todėl planuojama, kad kita skolos dalis - 56 mln. litų - bus grąžinta per artimiausius dvejus metus. Tam tikslui bus siekiama, kad tikslinant šių metų biudžetą jame būtų numatyta 28 mln. litų, o tvirtinant 2003 metų biudžetą skolai grąžinti būtų skirta dar 28 mln. litų.

Vasario viduryje Vaistų didmeninės prekybos įmonių asociacija (VDPĮA) paskelbė, kad jei VLK negrąžins milijoninių skolų, asociacijai priklausančios įmonės nuo kovo 8 dienos kompensuojamų vaistų vaistinėms nebetieks.

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijos, VLK ir VDPĮA atstovams pasirašius trišalį susitarimą dėl skolų grąžinimo, ketinimai nebetiekti vaistų buvo atšaukti.

Asociacija vienija 9 didmeninės prekybos vaistais bendroves ir užima 80 proc. Lietuvos vaistų rinkos.

Milžiniškos VLK skolos susidarė dėl to, kad neatsižvelgiant į biudžeto galimybes buvo nuolat plečiamas kompensuojamų vaistų sąrašas. Praėjusiais metais pagal šį sąrašą vaistų buvo išduota už 100 mln. litų daugiau nei VLK turėjo pinigų.

VLK duomenimis, per 2001 metus į kompensuojamų vaistų sąrašą nebuvo įtrauktas nė vienas vaistas, o išbraukti 167 pavadinimų vaistai. Tai leido sutaupyti 5 mln. litų. Šiuo metu kompensuojamų vaistų sąraše yra beveik 2000 pavadinimų vaistų.

Vyriausybė penktadienį įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją per dvi savaites parengti ir pateikti Ministrų kabinetui tvirtinti kompensuojamų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių bazinių kainų nustatymo metodikos pakeitimo projektą.

Taip pat atsižvelgiant į tai, kad VLK vykdo priemones, leisiančias subalansuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto išlaidas kompensuojamiems vaistams, nutarta leisti VLK Kompensuojamųjų vaistų pasų spausdinimą ir kitas su tuo susijusias paslaugas pirkti iš bendrovės "Garsų pasaulis".

Valstybinei ligonių kasai taip pat pavesta nustatyti Kompensuojamųjų vaistų pasų išdavimo, saugojimo, apskaitos bei apmokėjimo už jų išdavimo paslaugas tvarką.

Seimo patvirtintas šių metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas yra 1 mlrd. 829 mln. litų - 3 proc. (55 mln. litų) mažesnis nei pernai. Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimui kompensuoti numatyta 6,2 proc. (326 mln. litų) daugiau lėšų nei 2001 metais. Pernai tam buvo skirta 307 mln. litų.