Vieninteliu AT-AS pirmininku buvo dabartinis konservatorių lyderis parlamentaras Vytautas Landsbergis.

Dekretą dėl Prezidento įstatymo 20-ojo strapsinio pakeitimo įstatymo projekto V.Adamkus pasirašė ketvirtadienį.

Kaip teigiama projekto Aiškinamajame rašte, toks Prezidento įstatymo papildymas remiasi politinėmis ir teisinėmis aplinkybėmis, kurios sąlygojo AT-AS pirmininko konstitucinį statusą pagal Laikinąjį pagrindinį įstatymą (LPĮ).

Pagal LPĮ, Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas vykdė ne tik parlamentinio darbo organizavimo funkcijas, bet ir pasirašydavo įstatymus bei iš esmės įgyvendino valstybės vadovo įgaliojimus, analogiškus kai kuriems prezidento įgaliojimams.

Pagal LPĮ, Lietuvos parlamento vadovas vykdė šias funkcijas - vedė derybas ir pasirašė tarptautines sutartis, teikė pranešimus dėl Respublikos padėties ir dėl svarbių Lietuvos vidaus ir užsieniopolitikos klausimų, teikė kandidatus į ministro pirmininko ir kitas svarbiausias valstybės pareigas.

Be to, jis leisdavo skelbti visus AT teisės aktus, jam priklausė įstatymų leidimo iniciatyvos teisės.

"Tokiu būdu galima tvirtinti, kad Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininko konstitucinis statusas prilygintinas Respublikos prezidento statusui pagal 1992 metų Lietuvos Respublikos Konstituciją", - teigiama Aiškinamajame rašte.

V.Landsbergis 1990-1992 metais buvo Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkas ir faktinis Lietuvos valstybės vadovas sudėtingu nepriklausomybės įtvirtinimo laikotarpiu.

2000-aisiais metais V.Adamkus paliko tuometiniam Seimo pirmininkui V.Landsbergiui pasirašyti konservatorių inicijuotą Valstybinių pensijų įstatymą, kuriuo konservatorių lyderiui V.Landsbergiui, jam pasitraukus iš politinės veiklos, būtų skiriama 50 proc. prezidento atlyginimo dydžio. Prezidento atlyginimas yra 12 tūkstančių litų.

Tąkart įstatymą pasirašė tuometinis Seimo pirmininko pavaduotojas Arvydas Vidžiūnas, nes Seimo pirmininkas V.Landsbergis buvo išvykęs į užsienį.

Tada buvo teigiama, kad prezidentas galbūt ir būtų pasirašęs įstatymą, jeigu jame būtų kalbama tik apie prezidentinę pensiją V.Landsbergiui. Tačiau prezidentui užkliuvo įstatyme išvardytas ilgas ir painus sąrašas būrių, junginių, institucijų ir struktūrų, kuriose dirbusiems ar tarnavusiems asmenims neskiriamos ir nemokamos nukentėjusiųjų asmenų valstybinės pensijos.

Tarp nepretenduojančių gauti tokią pensiją atsidūrė ne tik represinėms Sovietų Sąjungos bei fašistinės Vokietijos struktūroms priklausę asmenys, bet ir SSRS komunistų partijos bei jos padalinių sąjunginėse respublikose vadovaujantys darbuotojai.

Šį Valstybinių pensijų įstatymą tuometinė kairioji opozicija apskundė Konstituciniam Teismui. Šis skundas dar nebuvo svarstytas.

Prezidento įstatymo pataisomis V.Landsbergiui siūloma suteikti papildomas socialines garantijas, kurios priklauso kadenciją baigusiam prezidentui - apsauga, asmeninis padėjėjas, gyvenamasis plotas iki mirties ir kitos privilegijos.