Pats V.Adamkus ketvirtadienį Kaune žurnalistams paneigė, kad jo patarėjų komanda byra. „Nematau jokio byrėjimo. Jeigu jaunas, išsilavinęs žmogus turi galimybę įsidarbinti ten, kur, jo nuomone, gabumai geriau atsiskleidžia, negaliu būti slenksčiu, kuris uždarytų žmogui kelią“, - sakė šalies vadovas.

Ieškojo prasmingo, įdomaus ir kūrybingo darbo

Kaip jau buvo skelbta, Prezidentūros Vidaus politikos ir analizės grupėje patarėju dirbęs A.Pranckevičius Naujųjų metų išvakarėse atsisakė savo pareigų. Buvęs šalies vadovo patarėjas išvyko į Briuselį dirbti Europos Parlamente (EP).

DELFI jis pasakojo prieš pusantrų metų, dar prieš pradėdamas dirbti prezidento komandoje, laimėjęs konkursą dirbti ES institucijose.

Tuomet A.Pranckevičius pasirinko darbą į prezidento postą grįžusio V.Adamkaus komandoje. Tačiau neseniai jį pasiekė konkretus administratoriaus darbo Europos Parlamento Užsienio politikos generaliniame direktorate pasiūlymas.

“Tikrai nebuvo lengva apsispręsti, tačiau nusprendžiau, kad po ypatingos ir vertingos pusantrų metų darbo vidaus politikos srityje patirties norėčiau grįžti prie širdziai artimesnių tarptautinių santykių ir Europos reikalų, kurie dominavo mano bakalauro studijose JAV ir magistro studijose Paryžiuje, - teigė buvęs prezidento patarėjas. - Viliuosi, kad darbas Briuselyje suteiks daugiau galimybių tobulėti, skatins saviraišką, padės tinkamai panaudoti žinias tarptautinių santykių srityje ir užsienio kalbų įgūdžius.”

Prezidentūros Vidaus politikos ir analizės grupės vadovas Darius Gudelis anksčiau dienraščiui "Lietuvos žinios" teigė manąs, kad buvusio pavaldinio sprendimą keisti darbą lėmė geresnės finansinės sąlygos.

A.Pranckevičius prisipažino buvęs nustebintas tokio D.Gudelio pareiškimo. „Finansinės sąlygos niekada nebuvo lemiantis faktorius mano apsisprendimuose dėl darbo. Pats svarbiausias kriterijus man yra galimybė prasmingai, įdomiai ir kūrybingai dirbti”, - tvirtino jis.

Be to, pasak buvusio patarėjo, JAV stažavęsis D.Gudelis nedalyvavo jo pokalbyje su prezidentu, kai buvo kalbama apie sprendimą išvykti.

A.Pranckevičius pabrėžė, kad dirbti šalies vadovui jam buvo didžiulė garbė ir padėkojo už suteiktą pasitikėjimą: “Buvau, esu ir liksiu ištikimas V.Adamkaus gerbėjas ir dėkoju likimui, kad jis leido man mokytis ir semtis patirties iš šio garbingo žmogaus”.

Kandidatų į patarėjus nerandama

Savo ruožtu D.Gudelis DELFI pripažino, kad, nors nuo rudens Prezidentūroje buvo žinoma, jog vienas iš jo vadovaujamos grupės patarėjų palieka pareigas, į laisvą vietą nėra ko pakviesti.

Anot prezidento patarėjo, Prezidentūroje šiuo metu nevyksta jokių „konkrečių svarstymų dėl jokių konkrečių pavardžių“.

„Kas dirba privačiame versle, kas tam tikrose pareigose, nelabai nori pajudėti. Kas turi galimybes užsienyje dirbti, irgi nelabai nori“, - sakė D.Gudelis ir tikino, kad A.Pranckevičiaus pasitraukimas yra „ne problema“, ir V.Adamkaus komanda „susitvarkys“.

Grupės vadovo teigimu, V.Adamkaus patarėjų kaita vyksta, nes Prezidentūroje dirba daug jaunų žmonių, kurie mąsto apie karjerą ir jie esą neturi ypatingų įsipareigojimų šeimai.

„Tai yra politinė institucija, kurioje darbas skaičiuojamas kadencijomis. Visi žinome kad 2009 metais baigiasi prezidento kadencija, tas laikinumas irgi verčia kitaip mąstyti“, - sakė D.Gudelis ir pridėjo, kad Lietuvos institucijose reikia algas padidinti iki europinio lygio.

Netekčių būta ir daugiau

A.Pranckevičius - ne vienintelis V.Adamkaus komandos žmogus, darbą Prezidentūroje iškeitęs į karjerą Europos Sąjungos institucijoje. Vasaros pabaigoje Prezidentūros Užsienio politikos grupę paliko karjeros diplomatė Eglė Jankauskaitė, kuri taip pat laimėjo konkursą dirbti EP. Ji pasirinko darbą EP Informacijos ir viešųjų ryšių direktorate.

2004 metų liepą antrą kartą prezidento pareigas pradėjusio eiti V.Adamkaus komandoje pareigūnų kaita gana žymi. Prezidentūrą dėl įvairių priežasčių paliko ne tik žemesnio rango tarnautojai, bet ir kelių grupių vadovai.

Pavasarį Prezidentūrą paliko patarėja teisės klausimams Toma Birmontienė, tapusi Konstitucinio Teismo teisėja. Iš Prezidentūros išėjo ir Socialinės politikos grupės patarėja Audronė Morkūnienė, grįžusi dirbti į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Buvo nuspręsta sujungti į vieną Prezidentūros Ekonomikos ir regioninės plėtros bei Socialinės politikos grupes. Dabar Ekonominės ir socialinės politikos grupei vadovauja žinomas ekonomistas Ramūnas Vilpišauskas.

Buvęs V.Adamkaus spaudos tarnybos vadovas Marius Lukošiūnas laimėjo konkursą dirbti UNESCO atstovybėje Maskvoje. Netrukus V.Adamkus paskyrė savo atstovę spaudai Ritą Grumadaitę vadovauti ir Prezidentūros spaudos tarnybai. Kiek vėliau iš šios tarnybos pasitraukė prezidento patarėjo pareigas ėjęs ir jam kalbas rašęs žurnalistas Valdas Bartasevičius.

Anot "Lietuvos žinių", dar vasarą savo antrosios kadencijos metinių proga surengtoje spaudos konferencijoje V.Adamkus tikino ketinąs rudeniop atnaujinti savo komandą.

Prezidento antrosios kadencijos komanda neretai sulaukia politologų priekaištų, esą ji kur kas silpnesnė nei pirmoji šalies vadovo komanda, stokoja darbo patirties, tarp patarėjų nėra ryškaus lyderio. Tačiau žymesnių pakeitimų valstybės vadovas kol kas nesiėmė.