14 žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą nuversti teisėtą Lietuvos valdžią 1991 metų sausio 13 dieną. Būtent dėl šių įvykių M.Burokevičius buvo teisiamas ir kalėjo 12 metų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime ir Vilniaus 2-siuose pataisos namuose.

12 metų bausmės terminas M.Burokevičiui baigiasi sausio 15 dieną - sekmadienį. Pagal galiojančią tvarką, jei bausmės terminas sutampa su nedarbo diena, nuteistasis iš pataisos namų į laisvę paleidžiamas paskutiniąją darbo dieną.

78 metų M.Burokevičius nuo praėjusių metų lapkričio yra gydomas ligoninėse. Jau kelerius metus jį kamavo rimti sveikatos sutrikimai.

Lapkričio pabaigoje Vilniaus Santariškių universitetinėje ligoninėje jam buvo atlikta širdies kraujagyslių šuntavimo operacija. Įkalintąjį nuspręsta gydyti klinikose, nes Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, kur gydomi nuteistieji, nėra M.Burokevičiaus atvejui reikalingos medicininės įrangos.

Kurį laiką jis gydėsi Santariškėse, po to buvo perkeltas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę, kur gydomi sunegalavę suimtieji ir nuteistieji. Paskui dėl kitų negalavimų jis buvo perkeltas į kitą ligoninę, kur gydomas iki šiol.

"Ar jis sugrįš pas mus, nežinau", - BNS antradienį sakė Vilniaus 2-ųjų pataisos namų direktorius Alvydas Maknickas. Šiuose pataisos namuose M.Burokevičiaus kalėjo nuo 2001-ųjų vasario, per tą laiką negavo nė vienos nuobaudos. Jis buvo vienas vyriausiųjų nuteistųjų pataisos namų.

Jei iki bausmės termino pabaigos M.Burokevičius negrįš į pataisos namus, jo paleidimo dokumentus tvarkys Laisvės atėmimo vietų ligoninės administracija. Ši įstaiga, kaip ir pataisos namai, yra pavaldi Kalėjimų departamentui.

Kol kas 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteistam M.Burokevičiui taikoma izoliacija kaip ir kiekvienam teismo nuosprendžiu nuteistam asmeniui - kai jis gydomas ligoninėje, jį saugo ginkluoti laisvės atėmimo vietų ligoninės prižiūrėtojai.

Komunistų partija Lietuvoje yra uždrausta, bet M.Burokevičius ir po nuosprendžio paskelbimo vadino save Lietuvos komunistų lyderiu.

M.Burokevičius buvo įvardytas kaip vienas 1991 metų sausio tragiškų įvykių Vilniuje kaltininkų. 1999-aisiais kartu su M.Burokevičiumi buvo nuteisti ir kiti aktyvūs perversmo dalyviai, komunistų partijos nariai - Juozas Jermalavičius, Juozas Kuolelis, Leonas Bartoševičius, Jaroslavas Prokopovičius bei kiti.

Visi jie jau seniai yra išėję į laisvę. M.Burokevičius yra vienintelis už grotų bausmę dar atliekantis šios bylos nuteistasis. Kadangi jis buvo pripažintas kaltu dėl valstybinių nusikaltimų, jis neturėjo teisės išeiti į laisvę pirma laiko.

Vienas garsiausių nepavykusio perversmo veikėjų J.Jermalavičius jau atliko bausmę - 2002-jų sausį jis buvo paleistas į laisvę ir netrukus išvažiavo į Rusiją.