Tarp jų - ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. M.Burokevičius laisvės neteko už antivalstybinę veiklą, dėl kurios 1991 metų sausį nuo sovietų kariuomenės ir vietos kolaborantų Lietuvoje nukentėjo 1782 asmenys, iš kurių keturiolika žuvo. Iš visų kolaborantų M.Burokevičius buvo nuteistas kalėti ilgiausiai - 12 metų, bet bausmės atlikimo terminas jau baigiasi. Į laisvę perversmininkas turėjo būti paleistas jau kitą savaitę - sausio 14 dieną. Bet kadangi tai bus šeštadienis, ne darbo diena, M.Burokevičius laisvę atgaus Laisvės gynėjų dieną – per 1990 m. sausio 13-osios įvykių 15-ąsias metines. Simboliška.

"Ekstra" įsivėlė į M.Burokevičiaus detektyvą norėdama išsiaiškinti: kur, likus vos porai savaičių iki išėjimo į laisvę dienos, o kartu – ir Sausio 13-osios įvykių 15-ųjų metinių, šis perversmininkas galėjo išgaruoti?

"Mūsų ligoninėje jo nėra", - trumpas drūtas buvo Vilniaus universiteto Santariškių klinikų administracijos atsakymas. Į šią ligoninę "Ekstra" kreipėsi neatsitiktinai. Mat bausmę atliekančiam M.Burokevičiui skubios gydytojų pagalbos buvo prireikę pernai vėlyvą rudenį, staiga ištikus širdies priepuoliui. Lapkričio pabaigoje šiose klinikose jam buvo atlikta širdies kraujagyslių šuntavimo operacija. Po jos M.Burokevičius sugrąžintas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę, vėliau trumpam - ir į Vilniaus 2-uosius pataisos namus.

Praėjusią savaitę M.Burokevičiaus sveikata vėl pablogėjo, tačiau į kokių medikų rankas jis pateko, kažkodėl imta laikyti paslaptimi. Manyta, kad jam po širdies operacijos kilo sunkių komplikacijų, tačiau "Ekstra" M.Burokevičiaus nerado nei Santariškių klinikų kardiologijos, nei neurologijos skyriuose.

Ir negalėjo rasti, nes, pasirodo, ieškojo ne ten: šiuo metu 78 metų M.Burokevičius gydomas Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centre. Tame pačiame pastate, esančiame sostinės A.Kairiūkščio gatvėje, įsikūrusi ir Santariškių klinikų kardiologijos reabilitacija: gal ir neblogai, kad sunkiai sergančiam M.Burokevičiui sveikatos grąžinimo paslaugos - po ranka. Tačiau kodėl tuomet blefavo Santariškių klinikų administracija -- ar ne todėl slapsto vieną iš Sausio 13-osios žudynių organizatorių, kad, "Ekstros" šaltinių teigimu, jam skubiai buvo pagerintos gydymo sąlygos ir jis iš Laisvės atėmimo ligoninės į Santariškių klinikas buvo pergamentas po skambučio iš Seimo?

Šios savaitės žurnalo "Ekstra" numeryje taip pat skaitykite: