Tokią sveikatos apsaugos ministro Romualdo Dobrovolskio poziciją antradienį paskelbė ministerija. Pasak pranešimo spaudai, nesklandumai finansavimo tvarkoje, kasmet mažėjantis biudžetas - tai viena svarbiausių priežasčių, dėl kurių šiandien vyksta mitingai.

"Lankydamiesi įvairiose Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose, ministerijos vadovai pastebi nemažai spragų sveikatos organizatorių darbe apskrityse ir savivaldybėse, nemokėjimo ar nesugebėjimo ekonomiškai gyventi, planuoti savo įstaigos perspektyvą", - pažymima pranešime.

Jame teigiama, kad skola vaistinėms už kompensuojamus vaistus išaugo iki 200 mln. litų, o iki 2001 metų kompensuojamųjų vaistų sąrašas vis ilgėjo, nes buvę Sveikatos apsaugos ministerijos ir Farmacijos departamento vadovai nesiėmė operatyvių žingsnių sustabdyti vis "augančių apetitų".

Pabrėžiama, jog sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas pirmadienį informavo Seimo sveikatos reikalų komitetą, kad ieškoma "optimaliausių variantų" kaip grąžinti skolas vaistininkams, kurie savo ruožtu galėtų atsiskaityti su didmenininkais. Gaunama 72 mln. litų paskola bus skirta šioms problemoms spręsti.

Pasak viceministro Eduardo Bartkevičiaus, jau parengti ir patvirtinti vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų sąrašą kriterijai, bus įvedamas kompensuojamųjų vaistų pasas, sudaryta derybinė komisija, kuri domisi vaistų kainomis mūsų šalyje ir pas kaimynus ir po to bus reguliuojamos vaistų kainos.

Pranešime pabrėžiama, kad sveikatos apsaugos ministrui kelia nerimą didmenininkų ir vaistininkų sukelta panika, kad žmonės negaus kompensuojamųjų vaistų. Atkreipiamas dėmesys, kad didmenininkų asociacija vienija tik 9 bendroves, o Lietuvoje jų yra 172 ir kad SAM jau gavo pasiūlymų iš kitų firmų tiekti kompensuojamuosius vaistus.

Tačiau Vaistų didmeninės prekybos įmonių asociacija, kuri ketina nuo kovo 8 dienos nebetiekti vaistinėms kompensuojamų vaistų, teigia užimanti 80 proc. visos vaistų rinkos Lietuvoje.

Milžiniškos VLK skolos susidarė dėl to, kad nuolatos, neatsižvelgiant į biudžeto galimybes, buvo plečiamas kompensuojamų vaistų sąrašas. Praėjusiais metais pagal šį sąrašą vaistų buvo išduota už 100 mln. litų daugiau nei VLK turėjo pinigų.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis per 2001 metus į kompensuojamų vaistų sąrašą nebuvo įtrauktas nė vienas vaistas, o išbraukti 167 pavadinimų vaistai. Tai leido sutaupyti 5 mln. litų. Šiuo metu kompensuojamų vaistų sąraše yra beveik 2000 pavadinimų vaistų.

Seimo patvirtintas šių metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas yra 1 mlrd. 829 mln. litų. Tai yra 55 mln. litų (3 proc.) mažesnis nei pernai. Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimui kompensuoti numatyta 6,2 proc. daugiau nei pernai arba 326 mln. litų. 2001 metais tam buvo skirta 307 mln. litų.