Klaipėdoje dirbantys advokatai "netoleruotinais" vadina STT darbo metodus, kai sulaikytieji, advokatų teigimu, patiria psichologinį smurtą bei šiurkščiai pažeidžiami teisminiai procesai.

Pirmadienį Klaipėdos advokatų kontoroje vykusioje spaudos konferencijoje Klaipėdos advokatų bendrijos valdybos narys Ruslanas Rožkovas teigė, kad dirbdamas su STT bylomis, jis pats ir jo ginamieji ne kartą patyrė "psichologinį smurtą".

Pasak R.Rožkovo, sulaikius įtariamuosius, suvaržoma jų teisė į gynybą, meluojama, kad advokatas negali atvykti į susitikimą, o advokatas apgaudinėjamas dėl susitikimo laiko bei neleidžiama dalyvauti tardyminėse akistatose.

Lietuvos Advokatų tarybos narys Osvaldas Martinkus spaudos konferencijoje teigė, kad jo "kantrybės taurė buvo perpildyta", kai praėjusios savaitės pabaigoje buvo sulaikyta jo ginamoji Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato pirmojo tardymo skyriaus tardytoja Elytė Lukšienė, kurios nutarimu privalėjo būti sunaikintos 5,5 tūkst. blokų kontrabandinių cigarečių.

Per operaciją praėjusią savaitę STT dviejuose automobiliuose rado nemažai nesunaikintų cigarečių ir sulaikė kelis pareigūnus, įtariamus siekiu pasipelnyti iš cigarečių.

Pasak O.Martinkaus, sulaikytai tardytojai nebuvo leista susitikti su advokatu, o advokatas nebuvo įleistas į Klaipėdos STT biurą ir negalėjo dalyvauti akistatoje. O.Martinkaus teigimu, jo ginamoji patyrė didžiulį psichologinį smurtą, kai nuo sulaikymo iki paryčių išbuvo be maisto, poilsio ir negalėjo pasirūpinti savo mažamečiu vaiku.

Pasak O.Martinkaus, šie atvejai rodo grubius konstitucinės teisės pažeidimus. R.Rožkovo teigimu, panašūs pažeidimai yra dažni, nes nevykdoma STT prokurorinė priežiūra. O.Martinkus ir R.Rožkovas spaudos konferencijoje teigė, kad kalba maždaug 70-ties Klaipėdoje dirbančių advokatų vardu.

STT atstovė spaudai Elena Martinonienė pranešė, kad STT gavo Gargždų advokatų kontoros Klaipėdos skyriaus advokato O.Martinkaus pasirašytą raštą, kuriame teigiama, kad STT Klaipėdos skyriaus tardytojas pažeidė jo ginamosios teises į gynybą.

"Atsižvelgiant į advokato išdėstytą nuomonę bei argumentus, Specialiųjų tyrimų tarnyboje yra pradėtas rašte išdėstytų aplinkybių patikrinimas. Šiuo metu, nesant šio patikrinimo išvadų, komentuoti ir vertinti parengtinį tardymą baudžiamojoje byloje atliekančio tardytojo veiksmus būtų nekorektiška", - rašoma pranešime.

STT žiniomis, minėtas advokatas su panašiu raštu kreipėsis ir į Klaipėdos apygardos prokuratūrą.