„Gaila, kad prezidentą jo aplinkos žmonės, remdamiesi laisvos rinkos dogma, įtikino, jog tokių lengvatų nereikia“, - trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė parlamentaras.

Anot J.Oleko, menininkai, kultūros veikėjai ir sportininkai nusipelnė, kad jų pasirodymai Lietuvos žmonėms taptų lengviau prieinami. „Manau, kad tokia pataisa yra teisinga. Geriau administruojant mokesčių sistemą būtų galima mokesčius efektyviau surinkti, neužkeliant jų ant žmonių pečių“, - tvirtino Seimo narys.

Socialdemokrato teigimu, kartu su prezidento sprendimu vetuoti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą pateikti argumentai yra gana silpni. J.Olekas pabrėžė, kad tai nebūtų vienintelė PVM lengvata. Parlamentarui keista pasirodė tai, kad PVM lengvata gali naudotis viešbučių verslu užsiimantys žmonės, o kultūros sričiai jos suteikti nenorima.

Pasak J.Oleko, šalies vadovo vetuota įstatymo pataisa pakartotinai turėtų būti svarstoma neeilinėje Seimo sesijoje, kurią planuojama sušaukti sausio 9-20 dienomis. Jis leido suprasti, kad tuomet prezidento veto gali būti atmestas.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ teigimu, šv.Kalėdų išvakarėse prezidentas V.Adamkus vetavo Seime priimtą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria numatyta nuo 18 proc. iki 5 proc. sumažinti visų rūšių meno ir kultūros bei sporto renginių lankymui taikytą PVM. Nustatyti tokį PVM minimumą šiems renginiams esą leidžia ir Europos Sąjungos (ES) direktyva.

Sumažinti PVM tarifą meno ir kultūros bei sporto renginių lankymui pasiūlė parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas. Už šią pataisą balsavo net 83 įvairioms frakcijoms priklausantys politikai ir nė vienas jai neprieštaravo.

Tačiau Seimo narių argumentai neįtikino šalies vadovo. V.Adamkaus teigimu, lengvatos iškraipo mokesčių sistemą, mažina jos skaidrumą, kuria paskatas jomis piktnaudžiauti, apsunkina mokesčių administravimą ir privilegijuoja atskirų produktų gamintojus ar paslaugų teikėjus, o kitus diskriminuoja.

Anot prezidento, lengvatinis 5 proc. PVM tarifas būtų naudingas tik pelno siekiantiems rinkos dalyviams, nes tokio tikslo neturinčioms kultūros įstaigoms dabar ir taip taikomas nulinis šio mokesčio tarifas.

Valstybei, skatinančiai žmones lankyti meno, kultūros bei sporto renginius, esą būtų tikslingiau paramą teikti renginius organizuojantiems asmenims biudžeto lėšomis konkursiniu principu negu taikyti mokesčių lengvatas.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Jono Liongino įsitikinimu, tokie prezidento motyvai yra standartiniai. "Aš manau, kad šalies vadovas pataisas vetavo į jas neįsigilinęs", - pabrėžė jis.

Pasak dienraščio, nė viena kaimyninė šalis netaiko maksimalaus PVM tarifo bilietams į kultūros ir sporto renginius. Pavyzdžiui, Latvija dar prieš įstodama į ES išsiderėjo nulinį tarifą kultūros, meno ir sporto renginių bilietams. Estijoje kultūros ir sporto renginių laikymui taikomas 5 proc., o Lenkijoje ir Čekijoje - 7 proc. lengvatinis PVM tarifas.

J.Lionginas taip pat atmetė nuogąstavimus, kad, nepaisant priimtos pataisos, bilietų kainos žiūrovams nesumažėtų, o gautas pelnas atitektų renginių organizatoriams. Jo teigimu, pridėtinės vertės mokestį sumoka galutinis vartotojas, šiuo atveju - žiūrovas.