Nustatyti tokį PVM minimumą šiems renginiams leidžia ir Europos Sąjungos direktyva, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Sumažinti PVM tarifą meno ir kultūros bei sporto renginių lankymui siūlė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Už šią pataisą balsavo net 83 įvairioms frakcijoms priklausantys politikai. Nė vienas parlamentaras neprieštaravo šiai pataisai.

Tačiau parlamentarų argumentai neįtikino šalies vadovo. Jo teigimu, lengvatos esą iškraipo mokesčių sistemą, mažina jos skaidrumą, kuria paskatas jomis piktnaudžiauti, apsunkina mokesčių administravimą bei privilegijuoja atskirų produktų gamintojus ar paslaugų teikėjus, o kitus diskriminuoja.

Be to, prezidento teigimu, įstatyme įtvirtintas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas esą būtų naudingas tik pelno siekiantiems rinkos dalyviams, nes tokio tikslo neturinčioms kultūros įstaigoms dabar ir taip taikomas nulinis PVM tarifas.

Valstybei, skatinančiai žmones lankyti meno, kultūros bei sporto renginius, būtų tikslingiau paramą teikti renginius organizuojantiems asmenims biudžeto lėšomis konkursiniu principu negu taikyti mokesčių lengvatas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas sako, kad tokie prezidento motyvai yra standartiniai.

"Aš manau, kad šalies vadovas pataisas vetavo į jas neįsigilinęs", - sako jis.

Nė viena kaimyninė šalis nebetaiko maksimalaus PVM tarifo bilietams į kultūros bei sporto renginius. Pavyzdžiui, Latvija dar prieš įstodama į Europos Sąjungą išsiderėjo nulinį tarifą kultūros, meno ir sporto renginių bilietams.

Estijoje kultūros ir sporto renginių laikymui taikomas 5 proc., o Lenkijoje bei Čekijoje - 7 proc. lengvatinis PVM tarifas.

J.Lionginas taip pat atmeta nuogąstavimus, kad, nepaisant priimtos pataisos, bilietų kainos žiūrovams esą nesumažėtų, o gautas pelnas atitektų renginių organizatoriams. Jo teigimu, pridėtinės vertės mokestį sumoka galutinis vartotojas, šiuo atveju - žiūrovas.

Seimo komiteto vadovas primena, kad lengvatinis 5 proc. PVM Lietuvoje taikomas ir knygoms, vaistams, ekologiškiems bei kai kuriems kitiems maisto produktams, net viešbučių verslui.

Lengvatinis 9 procentų tarifas taikomas ir gyvenamųjų namų statybos, renovacijos, šiltinimo paslaugoms.