Šiais metais antikorupciniu požiūriu STT įvertino apie 120 teisės aktų ar jų projektų. Iš jų du trečdalius buvo pasiūlyta pataisyti. Tačiau STT rekomendacijos beveik nedaro įspūdžio Seimo nariams. Jie draugiškai balsuoja ir už tuos įstatymus, kurie ydingi antikorupciniu požiūriu. Dažniausiai tai teisės aktai, reglamentuojantys visuomeninius santykius.

"Dauguma su žemės reforma, ekonominiais ir turtiniais santykiais susijusių įstatymų ar jų projektų grįžta iš STT su siūlymais pataisyti juos, kad būtų išvengta piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Tačiau į šiuos siūlymus dažniausiai neatsižvelgiama", - konstatavo "Ekstrai" Seimo antikorupcinės komisijos pirmininkas Petras Baguška.

Ar ne todėl mūsų valstybėje korupcijos lygis toks pat kaip Kuveite ir Tunise? "Transparency International" Lietuvos skyriaus duomenimis, 2005 metais korupcijos suvokimo indeksas šalyje buvo 4,8. Lietuva pagal šį rodiklį užima 44-ąją vietą iš 159 šalių. Lietuvai niekaip nepavyksta įveikti 5 balų barjero, atskiriančio mažai korumpuotas valstybes nuo valstybių, kurios tebesusiduria su rimtomis korupcijos problemomis. Tuo tarpu Estijos šių metų rodiklis - 6,4 ir ji jau tapo patraukli investuotojams.