Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas atsisakė palaiminti kauniečių sugalvotą turto mainų sandėrį, tvirtindamas, kad reikia išsiaiškinti visas aplinkybes, “ar ten nėra kažkokių slaptų dalykų”.

Tam šiomis dienomis bus sudaryta speciali Vyriausybės darbo grupė, kuri turės iki Naujųjų metų pateikti siūlymus, kaip galima būtų išspręsti moraliai ir fiziškai pasenusių Kauno policijos automobilių remonto dirbtuvių problemą.

“Žemė irgi turi savo vertę”

Vyriausybės posėdyje vakar vėl buvo sprendžiama, ar pritarti Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) iniciatyvai verslininkams atiduoti dabartines policinių automobilių remonto dirbtuves miesto centre ir vietoje jų gauti patalpas už 12 kilometrų nuo miesto centro, kur ir įsikurtų pareigūnų automobilių parkas.

Su “Kauno dienos” publikacijomis šia tema susipažinęs premjeras A.Brazauskas, kaip ir prieš savaitę vykusiame Vyriausybės posėdyje, išreiškė abejones numatomo sandėrio naudingumu.

“Tai ginčytinas klausimas, nes neaišku, ar tai lygiaverčiai mainai. Mūsų įstatymai leidžia mainus, tačiau tik tuo atveju, jeigu mainomo turto vertės skirtumas neviršija penkių procentų”, - pastebėjo Vyriausybės vadovas.

Jis išreiškė abejones, ar firmos STV verslininkams atiduodami pastatai Žaliakalnyje ir Miško gatvėje savo verte gali prilygti policijos Domeikavoje gaunamoms patalpoms. “Žemė irgi turi savo vertę, nors šiuo atveju pagal sutartį keičiamasi tik pastatais. Bent kol kas...” - atkreipė dėmesį A.Brazauskas.

Dalyvavo policijos vadovai

Vyriausybės posėdyje dalyvavo Policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius ir Kauno VPK vadovas Algirdas Kaminskas. Jie bandė ginti kauniečių policijos iniciatyvą įsigyti naujas patalpas savo automobilių parkui.

A.Kaminskas pasakojo, kad tose patalpose, kur dabar įsikūrusios automobilių dirbtuvės, jau daugiau kaip 40 metų nebuvo remonto. “Sąlygos ten baisios, neatitinka jokių reikalavimų. Žmonėms nėra kur persirengti, nusiprausti, pavalgyti. Būtent todėl ir buvo nuspręsta pasirinkti naujas patalpas, dabartines perduodant naujiems šeimininkams”, - sakė jis.

Anot Kauno policijos vadovo, firmos STV pasiūlytos patalpos Domeikavoje atitinka visus reikalavimus: “Ten yra visos sąlygos normaliai dirbti”.

Be to, pasak jo, sulaikytoms kontrabandinėms prekėms saugoti Kauno policija kasmet išleidžia 60 tūkstančių litų, kurie išleidžiami specialių patalpų nuomai. “Tai nemaža suma mūsų komisariatui. Tuo tarpu STV siūlo Domeikavoje lengvų konstrukcijų sandėlį, kuriame galima bus nemokamai laikyti tas sulaikytas prekes. Šioje vietoje pavyktų sutaupyti”, - teigė A.Kaminskas.

Kauno policininkus parėmė krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas. “Mes irgi dažnai naudojame tą būdą - turto mainus, kad operatyviai ir efektyviai išspręstume kai kurias kariuomenės problemas”, - sakė ministras Vyriausybės posėdyje.

Vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius posėdyje niekaip nekomentavo Kauno policininkų siūlymų.

Sudarys darbo grupę

Numatomiems turto mainams griežtai pasipriešino Seimo opozicijos atstovas, konservatorius Kazys Starkevičius. Anot jo, “Kauno policijos autoparko problemas reikia tvarkyti, bet ne tuo keliu, kuris buvo pasirinktas”.

“Kauno dienai” K.Starkevičius numatomą sandėrį vertino dar griežčiau: “Čia kalakutas mainomas į paukščių gripu sergantį viščiuką. Vien žemės vertė Žaliakalnyje šimtus kartų viršija analogišką vertę Domeikavoje”.

Jis bei dar keli Seimo nariai Vyriausybės posėdžio išvakarėse kreipėsi į A.Brazauską, prašydami kitaip išspręsti Kauno policijos automobilių dirbtuvių problemą. “Jie siūlo dabartines patalpas perduoti Valstybės turto fondui, kad šis parduotų juos aukcione, o gautus pinigus panaudoti naujų Kauno policijos autoparko patalpų įsigijimui arba statybai”, - pasiūlymo esmę pristatė premjeras.

Tačiau tokiam siūlymui pasipriešino G.Kirkilas ir V.Grigaravičius. “Turto pardavimas per Valstybės turto fondą užtruktų pernelyg ilgai. Be to, pinigai už tai būtų pervesti į valstybės biudžetą, iš kurio ne taip jau lengva skirti pinigus Kauno VPK turto problemoms spręsti”, - sakė Krašto apsaugos ministerijos vadovas.

Esant tokiems nesutarimams, premjeras nesutiko pritarti siūlymui vykdyti turto mainus. Šiandien arba rytoj iš įvairių Vyriausybės pareigūnų turėtų būti sudaryta speciali darbo grupė, kuri susipažins su šia problema, apžiūrės dabartines Kauno policijos autodirbtuvių ir STV siūlomas patalpas. Iki Naujųjų metų ši darbo grupė turėtų pateikti savo siūlymą, ką reikėtų daryti.

“Jau 40 metų tose patalpose policija pragyveno, tai gal dar vieną kitą savaitę galės palaukti”, - pareiškė A.Brazauskas.

Sostinė seka Kauno pėdomis

Analogiška problema bręsta ir Vilniuje. Vėl prabilta apie numatomus prestižinėje sostinės vietoje stovinčių Lukiškių kalėjimo pastatų mainus su verslininkais į atokiau nuo centro esančias patalpas, tinkamas kalėjimui. “Galima kalbėti apie šio objekto perdavimą tik tuomet, kai fiziškai bus perimtas adekvatus objektus ir į jį bus persikėlę asmenys, kuriems paskirta laisvės atėmimo bausmė”, - komentuodamas tokią galimybę sakė teisingumo ministras Gintautas Bužinskas.

Tačiau, pasak ministro, dėl Lukiškių kalėjimo mainų šiuo metu nėra jokių pradėtų derybų.

Šimtmetį veikiantis Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas ir po juo esanti žemė vertinama šimtais milijonų litų. Teisingumo ministro tvirtinimu, Lukiškių kalėjimo mainai galimi tik į tokios pat vertės, kalėjimui pritaikytą pastatą.

Oponentų nuomone, už šių mainų gali slypėti privačių asmenų interesai.

Lukiškių kalėjimas pastatytas 1904 metais, jame nuolat laikoma daugiau kaip tūkstantis asmenų.