"Mes esame labai patenkinti, jog Lietuvos kariuomenė nusprendė įsigyti prieštankinių "Javelin" sistemų ir mes tikimės, jog Lietuva dabar įsigys (priešlėktuvinę - BNS) "Stinger" sistemą", - trečiadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė N.Burnsas.

"Tai sukurs labai artimą bendradarbiavimą tarp Pentagono ir Lietuvos kariuomenės, nes kartu su ginklų sistemomis bus vykdomi mokymai, seminarai, lauko pratybos", - pažymėjo N.Burnsas.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius BNS korespondentui sakė, jog "yra didelė tikimybė", kad priešlėktuvinių raketų "Stinger" įsigijimo planai bus įgyvendinti. "Galutiniai sprendimai bus priimti Vyriausybėje artimiausiu metu", - sakė L.Linkevičius.

Praėjusį gruodį Lietuvos Vyriausybė iš JAV už 10 mln. JAV dolerių (40 mln. litų) įsigijo vidutinio nuotolio prieštankinių valdomų sistemų "Javelin", kurias gamina ginkluotės kompanijų "Raytheon" ir "Lockheed-Martin" bendroji įmonė.

Anot šios sistemos gamintojų, už šią sumą Lietuva gaus 75 raketas ir 18 paleidimo įranginių, mokymo įtaisus, logistinę paramą ir mokymus. Lietuva tapo pirmąja iš Europos valstybių, įsigijusi iš JAV tokias modernias vidutinio nuotolio prieštankines sistemas.

Pasak N.Burnso, JAV yra susirūpinusios, jog kai kurios NATO sąjungininkės Europoje turėtų skirti daugiau lėšų ir daugiau pastangų įsigyti šias naujas technologijas. "Mes kalbėjomės apie tai susitikime su Lietuvos krašto apsaugos ministru", - pažymėjo jis.

"Mes patarėme visoms šalims kandidatėms pradėti galvoti apie perėjimą prie modernių technologijų", - pažymėjo jis. "Šiuo atžvilgiu, mes esame labai patenkinti, kad Lietuva įsipareigojo skirti nacionalinei gynybai 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP)", - pabrėžė N.Burnsas, pavadinęs šias išlaidas "tinkamomis".

Spaudos konferencijoje Prezidentūroje N.Burnsas Lietuvą pavadino "rimta kandidate", tačiau pažymėjo, jog kol kas nėra priimta sprendimų, kurios šalys bus pakviestos tapti Aljanso narėmis. "Mūsų kelionės žinia yra ta, kad mes dar nepriėmime sprendimų", - pažymėjo jis.

Jis taip pat teigė, jog neketinama lyginti šalių kandidačių viena su kita. "Tai ne varžybos, ne arklių lenktynės. Mes vertinsime kiekvieną kandidatę atskirai, o ne lyginsime Lietuvą su Latvija", - pažymėjo N.Burnsas.

N.Burnso vadovaujama delegacija į Lietuvą antradienį atvyko, kad susipažintų su reformomis ruošiantis narystei NATO. Prieš tai delegacija lankėsi Estijoje ir Latvijoje. Lietuva tikisi būti pakviesta į NATO šių metų pabaigoje Prahoje vyksiančiame Aljanso viršūnių susitikime.

N.Burnsą Lietuvoje lydėjo JAV valstybės sekretoriaus padėjėjo pavaduotojai Robertas Bradtke (Bratkė) ir Heather Conley (Heter Konli) bei aukšto rango gynybos štabo atstovai.

JAV atstovai Vilniuje susitiko su prezidentu Valdu Adamkumi, Seimo pirmininku Artūru Paulausku, premjeru Algirdu Brazausku, krašto apsaugos ministru Linu Linkevičiumi, užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu ir kitais už šalies integraciją į NATO atsakingais pareigūnais.

Trečiadienį delegacija išvyksta iš Lietuvos į kitą narystės NATO siekiančią šalį - Slovakiją.