Jeilo universitete D.Gudelis praleido keturis mėnesius, tam laikui paėmęs nemokamas atostogas.

Jis DELFI teigė sunkiai apsiprantąs su lietuvišku oru, tamsa ir laiku – su žurnaliste kalbėjęsis gerokai po pietų jis jautėsi kaip 7 valandą ryto JAV.

„Vienas geriausių dalykų buvo – su kokiais žmonėmis buvau. Komanda turbūt sąmoningai buvo surinkta labai skirtinga: kas iš valstybės institucijų, kas iš privačių institucijų, kas iš žmogaus teisių institucijų, verslo. Tas pasikeitimas požiūriais, vertybių išdėstymas buvo vienas pagrindinių dalykų. Suvokimas apie pasaulį dabar šiek tiek kitoks“, - kalbėjo D.Gudelis.

Jis teigė JAV karštai diskutavęs ir įrodinėjęs savo pozicijas, jeigu išgirsdavo nuomonę, kad Sovietų sąjunga nebuvo „toks didelis blogis, kad reikalinga pasauliui atsvara nuo amerikiečių ašies – antra politinė ašis, kuri gali konkuruoti“.

„Kaip sakė vienas dėstytojas, kurių pavardės nenorėčiau minėti: „Mes norime, kad dabartiniai Jeilo absolventai žinotų daugiau apie tarptautinę politiką, nei žino dabartinis Jeilo absolventas George'as W. Bushas. Keturi iš pastarųjų šešių JAV prezidentų yra baigę Jeilį“, - įspūdžiais dalijosi prezidento patarėjas.

Pirmąją dieną darbe D.Gudelis su V.Adamkumi teigė aptaręs idėjas, sukauptas JAV, pasiūlymus vidaus politikai ir administravimui.

„Dabartinėje situacijoje, kai rinkėjų pasirinkimą lemia ne politikų ir partijų idėjos ir pasiūlymai, perspektyvos, o pinigai. Kai veikia ne politinės, o ryšių su visuomene technologijos. Politika, partiniai veikėjai yra parduodami kaip produktas. Mano siūlymas būtų apriboti pinigų iš šalies atėjimą, tiek ribojant rinkimų kampanijos apimtis žiniasklaidoje, tiek ribojant galimybes juridiniams ir fiziniams asmenims finansuoti partijas“, - viena pasiūlymų išsakė D.Gudelis.

Jeilo universiteto praėjusią savaitę išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad D.Gudelis buvo pirmasis asmuo iš Lietuvos, priimtas mokytis Jeilo Pasaulio stipendininkų programoje (Yale World Fellows Program – angl.k.).

Programą, pasak pranešimo, sudarė tokios disciplinos, kaip valdymas, verslas, visuomenės informavimo priemonės, nevyriausybinės organizacijos, kariuomenė, religija, menai. D.Gudelis pats pasirinko dvi temas: derybų strategiją ir politines technologijas.

Pasak pranešimo, D.Gudelio kurse buvo du vykdomieji viceprezidentai iš pirmaujančio Pietų Korėjos konglomerato, paskutinysis Filipinų Energijos sekretorius, direktorius Izraelio pirmos advokatų grupės, ginančios arabų mažumų teises, buvęs Panamos Prekybos ministras, vienas įtakingiausių Kinijos televizijos diktorių ir pan.

D.Gudelis tikino kritikos negavęs, į Lietuvą parsivežęs diplomą ir neoficialų Jeilo ambasadoriaus statusą, iki gyvenimo pabaigos tapęs Jeilo bendruomenės nariu. Narių susitikimai vyks kas dveji metai.