Anot PVI direktoriaus Dariaus Kuolio, Sąžiningumo paktas - tai vienas iš būdų mažinti korupcijos lygį.

"TILS ir PVI pasiūlė Vyriausybei vieną iš būdų, kaip būtų galima stiprinti visuomenės pasitikėjimą valdžios sprendimais, skaidrinti valdžios žingsnius ir mažinti korupcijos lygį", - trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė jis.

Įvairūs tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojai smarkiai abejoja ES pinigų skirstymo skaidrumu.

"Tyrimų rezultatai rodo, kad beveik 77 proc. Lietuvos piliečių yra įsitikinę, jog ES struktūrinių fondų parama yra skirstoma neskaidriai ir neefektyviai ar greičiau neskaidriai ir neefektyviai. Tuo tarpu patys paramos skirstytojai ir paramos gavėjai tai vertina gana teigiamai - skalėje nuo 0 iki 1 balo projektų atrankos procesų skaidrumas įvertintas 0,7 balo. Galima sakyti, kad yra didžiulis atotrūkis", - pasakojo TILS direktorius Rytis Juozapavičius.

Anot jo, Sąžiningumo paktas - tai yra socialinio liudytojo įtraukimas į didelio masto bendruomenės pinigų leidimo procesą.

"Esmė - dalyvauti procese. Būtų deleguojami ekspertai, kurie dalyvautų procese ir praneštų visuomenei apie vieną ar kitą aspektą. Puikiai suprantame, kad mumis irgi gali nepasitikėti, kelti klausimų apie mūsų pačių interesus. Tam yra Sąžiningumo paktas - juridinis dokumentas, kuriuo detaliai sutariamos abiejų pusių pareigos", - sakė R.Juozapavčius.

Sąžiningumo pakto įgyvendintojais būtų samdomi ekspertai.

"Lietuva turi puikių ekonomistų, sąžiningų akademikų, kurie, susivokdami ir ekonominiuose procesuose ir finansuose, gali ginti viešąjį interesą, kaip leidžiami ES pinigai", - sakė D.Kuolys.

"Socialinis liudytojas turi savo įsipareigojimus, įsipareigojimų turi ir valdžios institucijos. Jei socialiniam liudytojui pasidaro neramu, jis nesupranta, kas vyksta, jis tai pasako. Bet jei paaiškinimų negaunama, tas slogus įspūdis išlieka, tai vienintelis dalykas, ką gali padaryti Sąžiningumo pakto dalyviai - tai pasitraukti", - pasakojo R.Juozapavičius.

Anot jo, sąžiningumo paktai yra vykdomi įvairiose pasaulio šalyse.

TILS direktorius paminėjo atvejį, kai Meksikoje ekspertų pasitraukimas iš tokio stebėjimo kainavo kelių ministrų galvas.

Panašų projektą dėl ES struktūrinės paramos panaudojimo iš ES šalių kol kas vykdo tik Latvija.

Sąžiningumo paktas - TILS vykdomo tarptautinio projekto "Skaidrumas per budrumą" ir PVI - projekto "ES struktūrinių fondų monitoringas: panaudojimo efektyvumas" dalis. Abu projektus remia Europos Komisija.

D.Kuolys teigė, kad jei Vyriausybė priims siūlomą paktą, ekspertams už darbą apmokėti bus naudojamos Europos Komisijos lėšos.