Pasak dienraščio "Lietuvos rytas", STT ir Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo, suklastotų dokumentų naudojimo, sukčiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo. Tai apima net kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Komisijos nariai ir darbuotojai mina prokurorų bei STT agentų slenksčius. Etikos sergėtojų institucijos patalpose atliekami dokumentų poėmiai, antspauduojami seifai. STT turi slapta įrašytų komisijos narių pokalbių telefonu.

Tyrimo epicentre - už dideles sumas iš šios komisijos biudžeto įrengta nauja elektroninė duomenų bazė. Ją įrengė su paties VTEK vadovo Algirdo Meškausko bičiuliais susijusi bendrovė.

Pats A.Meškauskas tikina nesąs dėl ko nors kaltas ir visą istoriją vadina politiniu užsakymu.

Dienraščio teigimu, STT dėmesį patraukusi istorija prasidėjo maždaug prieš metus.

Tuomet VTEK nutarė įrengti naują elektroninę duomenų bazę, kurioje būtų sukaupta informacija apie visų Lietuvos valdininkų ir pareigūnų viešus bei privačius interesus, turtą bei pajamas.

VTEK buvo įdarbintas A.Meškausko bičiulis, reklamos dizaineris Dainius Šukys, kuris ėmė rūpintis komisijos kompiuterių baze.

D.Šukiui pradėjus dirbti VTEK, čia koją įkėlė ir bendrovė "Solmetra". Jos atstovus į komisiją atvedė įdarbintas A.Meškausko bičiulis. VTEK ėmė aktyviai naudotis šios bendrovės paslaugomis.

"Solmetrai" ir drauge su ja dirbusiai bendrovei "Autodinos kompiuteriai" už paslaugas buvo sumokėta maždaug 50 tūkst. litų.

Kitos didelės Lietuvos bendrovės VTEK nedomino.

Savo paslaugas naujai duomenų bazei kurti siūlė ir viena žinoma bendrovė, kuri jau buvo parengusi valstybės tarnautojų registrą Valstybės tarnybos departamentui. Ji siūlė VTEK bazę įtraukti į jau parengtą sistemą, bet šis pasiūlymas buvo atmestas.

Praėjusį gruodį "Solmetra" laimėjo ir VTEK apklausą dėl naujos duomenų bazės kūrimo. Avansas, kuris sudarė apie 90 proc. visos numatomos darbų kainos ir siekė apie 70 tūkst. litų, darbų atlikėjui buvo sumokėtas kone iš karto - per Kalėdas.

Tai, kad tokią didžiulę duomenų bazę rengs nedidelė ir nepatyrusi bendrovė, A.Meškausko negąsdino.

VTEK nuo pat sandorio pradžios buvo pasiryžusi net kreiptis į Seimą ir prašyti papildomų lėšų - tuo atveju, jeigu darbai pradėtų strigti, bazė negalėtų normaliai veikti ir "Solmetrai" prireiktų daugiau pinigų.

Be nesklandumų nebuvo apsieita - Seimui vasarą net teko keisti įstatymus, numatančius, jog VTEK privalo savo interneto svetainėje skelbti politikų ir pareigūnų viešųjų ir privačių interesų deklaracijas rudens pradžioje.

Pakeitus įstatymus, VTEK įgijo teisę pati nuspręsti, kada reikia paskelbti deklaracijas. Ji nutarė, kad tai turi būti padaryta tik gruodžio pradžioje.

A.Meškauskas teisinosi, kad "techninės problemos" neleidžia to padaryti greičiau. Pirmadienį naujoje VTEK interneto svetainėje jau pasirodė pirmosios deklaracijos.

Šią vasarą STT ėmėsi operatyvinių veiksmų - pradėta klausytis komisijos atstovų pokalbių telefonu, jie buvo slapta sekami.

"Lietuvos ryto" žiniomis, STT domina ne tiktai naujosios VTEK duomenų bazės įrengimo istorija, bet ir kiti komisijos bei jos pirmininko veiklos epizodai.

Praėjusį trečiadienį komisijos patalpose buvo atliktas dokumentų poėmis. Pas STT pareigūnus turės lankytis ne tik A.Meškauskas, bet ir visi komisijos darbuotojai. Pareigūnai ketina kviesti ir visus komisijos narius.

A.Meškauskas jau bandė prašyti prokurorų, kad ikiteisminis tyrimas būtų nutrauktas. Pirmadienį etikos sargų vadas lankėsi pas Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiąjį prokurorą Ramutį Jancevičių.

Pats A.Meškauskas buvo nekalbus. Jis atsisakė bet kokių detalesnių komentarų ir siūlė kalbėtis su prokurorais.

"Tai - delikati tema. Tačiau viskas vyksta normaliai - kaip ir mes kuo nors domimės, taip ir jie domisi", - paaiškino VTEK vadovas.

Jis tvirtino, kad pats nebuvo apklausiamas ir jam niekas "neturi jokių priekaištų". "Tiriama ta bendrovė, o iš VTEK pusės tik kaip liudytojai buvo apklausti darbuotojai", - sakė A.Meškauskas.

Etikos sargas sakė įtariantis, kad šis ikiteisminis tyrimas - politinis užsakymas, tačiau atsisakė įvardyti "užsakymo" autorius.

Šis skandalas - ne pirmas, į kurį įsipainioja A.Meškauskas. Prieš metus jis pasižymėjo tuo, kad paskyrė sau net apie 5 tūkst. litų siekusią Kalėdų premiją.

Tuo tarpu komisijos darbuotojai gavo vos po kelių šimtų litų dydžio premijas.

Vėliau, kilus skandalui, A.Meškauskas dalį sau išmokėtų pinigų skyrė labdarai.

Antradienį išplatintame pranešime spaudai Specialiųjų tyrimų tarnyba neigia antradienį žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją dėl STT politikavimo ar šališkumo, atliekant tyrimą, susijusį su Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija.

Vakar Vilniaus apygardos prokuratūra, kuri kontroliuoja ir koordinuoja šio ikiteisminio tyrimo eigą, darbo tvarka iš STT paėmė ikiteisminio tyrimo medžiagą norėdama su ja susipažinti.