Tačiau Lietuvos istorikai linkę atmesti prielaidą, jog diržas priklausė Vytautui.

"Abejočiau, ar tai būtų Vytauto. Tais laikotarpiais vienintelis būdas susieti tokį daiktą su konkrečiu žmogumi - jeigu daiktas randamas jo kape. Nors krikščioniškai epochai nebūdinga tai (įdėti į kapą-BNS)", - BNS sakė Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas, viduramžių ekspertas Rimvydas Petrauskas.

Nors Vytauto kapas nėra rastas, tačiau žinoma, kad jis buvo palaidotas ne Baltarusijoje.

"Jis buvo palaidotas Katedroje, tik 17 amžiuje buvo išvežtas ir nežinoma iki šiol, kur yra palaikai", - pasakojo R.Petrauskas.

Taip pat jis priminė, kad dovanoti diržus buvo Vakarų Europos kultūros elementas. Tuo tarpu Rusijos muziejininkai teigia, kad diržą Vytautui dovanojo Krymo totorių chanas.

"Kalbant apie diržus tuo metu, galėjo ir totoriai dovanoti, bet vis dėlto tai daugiau Vakarų Europos kultūros elementas, nes diržas yra riterių kultūros dalis. Vytauto dvare riterių kultūra jau buvo pakankamai išplėtota, žinoma, kad vieni kitiems diržus dovanodavo. Aš negaliu pasakyti, kad visai negalėjo dovanoti (totorių chanas-BNS), bet tai greičiau Vakarų Europos riterių epochos daiktas", - sakė R.Petrauskas.

Žinomas istorikas Edvardas Gudavičius BNS teigė, kad nežinant aplinkybių, sunku pasakyti, ar diržas iš tikrųjų galėjo priklausyti kunigaikščiui Vytautui.

"Reikia išsiaiškinti iki kiek yra aišku, kada ir kas diržą turėjo. Tie daiktai tokie reti, kad reikia unikaliai žinoti visas aplinkybes, kiek įmanoma jas išsiaiškinti ir nuo kurio laiko jos leidžiasi išaiškinamos", - kalbėjo istorikas.

Kaip pranešė Baltarusijos naujienų agentūra "BelaPAN", sekmadienį vykusiame Minsko aukcione "Paragis" diržas buvo išstatytas už pradinę 80 tūkstančių JAV dolerių (240 tūkst. litų) kainą. Buvo manoma, kad už diržą bus pasiūlyta iki 300 tūkst. JAV dolerių (900 tūkst. litų), tačiau norinčių jį įsigyti neatsirado.

Maskvoje esančios Tretjakovo meno galerijos ekspertai mano, kad Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Vytautui diržą padovanojo Krymo totorių chanas Haci Giray (Chadži Girėjus), kuris 1441 metais, jau po Vytauto mirties, įkūrė Krymo chanatą.

Istorikų teigimu, Vytautas Didysis ir chanas buvo sąjungininkai ir draugai. Manoma, kad LDK gimęs ir Lydoje ilgai gyvenęs chanas Giray diržą kaip dovaną įteikė Lietuvos valdovui maždaug 1428 metais Minske.

Kaip BNS anksčiau sakė Lietuvos ambasados Baltarusijoje patarėjas Marius Janukonis, aukciono parodoje eksponuojamas diržas yra labai puošnus, jis sudarytas iš ornamentais puoštų apvalių sidabrinių plokštelių. Diržas aukcione bus eksponuojamas dar mėnesį, tačiau neaišku, ar jis bus pakartotinai išstatytas parduoti gruodžio 25 dieną.

Pasak M.Janukonio, Lietuvos diplomatai stebi aukciono eigą.

Diržą praėjusiame dešimtmetyje aptiko žemkasiai Litvos kaime Molodečno rajone. Radinys kelis kartus keitė savininkus. 1994 metais vienas kolekcininkas siūlė diržą įsigyti Baltarusijos Nacionaliniam muziejui, tačiau muziejininkai tuomet neturėjo lėšų.

Radinys sudomino Baltarusijos teisėsaugą, ir diržas buvo laikinai paimtas. Valstybinės istorinio ir kultūrinio paveldo inspekcijos sprendimu diržas buvo įrašytas į specialų ypač vertingų objektų sąrašą, tačiau netrukus grąžintas kolekcininkui. Galiausiai diržą įsigijo Rusijos bendrovė "Sojuztechservis".

Tebėra neaišku, kodėl diržas, kaip vertingas archeologinis radinys netapo Baltarusijos valstybės nuosavybe.

"Tai nacionalinio turto objektas, tačiau pagal galiojančius įstatymus, jis gali priklausyti ne tik valstybei, bet ir asmenims bei bendrijoms", -"BelaPAN" sakė aukciono direktorė Liudmila Kononova. Jos teigimu, toks objektas negali būti išvežtas į užsienį be kultūros ministerijos žinios, o nauji savininkai privalėtų per mėnesį užsiregistruoti.

Lietuvos kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas BNS sakė, jau davęs nurodymus savo komandai surinkti informaciją apie parduodamą diržą Minske.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Brazauskas mano, kad jei diržas iš tikrųjų priklausė Vytautui Didžiajam, Lietuva galėtų jį išpirkti.

"Jeigu tai iš tikrųjų Vytauto Didžiojo diržas, kuo aš labai abejoju, tai aš manau, kad reikia nupirkti. Mes turime komplektuoti Valdovų rūmų ekspoziciją, jeigu tik tokie dalykai pasitvirtintų", - trečiadienį sakė premjeras.