Kaip agentūrai "Interfax" penktadienį sakė Rusijos karinių oro pajėgų spaudos tarnybos vadovas pulkininkas Aleksandras Drobiševskis, jau parengti dokumentai dėl V.Trojanovo kvalifikacinės kategorijos sumažinimo viena pakopa, t.y. iki antros klasės.

"Kaip nustatė valstybinė komisija, skrydžio metu orientaciją praradęs V.Trojanovas neatliko būtinų veiksmų, tai ir privedė prie naikintuvo avarijos", - sakė KOP atstovas.

Jo teigimu, komisija taip pat nustatė rimtus trūkumus rengiant, atliekant ir aprūpinant naikintuvo grupės skrydį, už tai buvo nubausti šeši Rusijos KOP generolai ir dešimt aukšto rango karininkų.

Lapkričio pradžioje Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas įspėjo 6-osios karinių oro pajėgų (KOP) ir priešlėktuvinės gynybos (PLG) armijos vadą generolą majorą Vladimirą Sviridovą ir aviacijos viršininką - armijos vado pavaduotoją aviacijai generolą majorą Renatą Sachabutdinovą dėl aplaidaus pareigų vykdymo.

V.Trojanovas šiemet skraidė maždaug 17 valandų, tuo tarpu Rusijos KOP reikalaujamas vidurkis - 70 valandų.

Rusijos "Su-27" sudužo rugsėjo 15 dieną Šakių rajone, pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi, maždaug už pusšimčio kilometrų nuo Kauno.

Pilotas saugiai katapultavosi ir nusileido parašiutu kaimyniniame Jurbarko rajone. Aukų išvengta, nes lėktuvas nukrito laukuose atokiau nuo gyvenviečių.

Naikintuvo katastrofą tyrusi tarpžinybinė komisija konstatavo, jog "Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma". Tyrimas atskleidė Rusijos piloto bei oro kontrolierių klaidų ir aplaidumų grandinę, kuri lydėjo "Su-27" skrydį nuo pat jo pakilimo iš bazės Leningrado srityje.