Trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad ministrė, priėmusi Tarptautinių asmenybės rūmų suteiktą titulą, politikų etikai nenusižengė. Jai nepasiūlyta šio titulo atsisakyti, o gautas regalijas grąžinti, mat galiojantys teisės aktai tokio asmenų įvertinimo nedraudžia.

Komisijos nariai teigė, kad K.Prunskienės titulo istorija jau pamiršta ir nesukėlė didelės žalos valstybei, todėl ministrei buvo adresuota tik pastaba. Pati ministrė posėdyje nedalyvavo, nes yra išvykusi, ir savo sprendimą priimti titulą pateisino tik iš anksto perduotame rašte.

Tačiau etikos sargai parengė rekomendaciją, kad ateityje Seimo nariai, sulaukę užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų siūlymų suteikti apdovanojimą arba titulą, pasitartų su Užsienio reikalų ministerija. Pasak komisijos pirmininko Algirdo Monkevičiaus, taip būtų galima išvengti įvairių abejonių.

Diskusijos metu Etikos ir procedūrų komisijos nariai pripažino, kad K.Prunskienės sutikimas tapti kunigaikštiene jai nei kaip Seimo narei, nei kaip ministrei garbės nedaro.

„Vos tapęs Seimo nariu iš Londono buvau gavęs auksinėmis raidėmis parašytą raštą, kad galiu gauti kažkokį apdovanojimą, tik reikia susimokėti, - prisiminė Tėvynės sąjungos frakcijos narys Antanas Stasiškis. - Atrodo, Vytautas Petkevičius tokiu pasiūlymu pasinaudojo, bet paskui spjaudėsi. Man užteko proto jo atsisakyti. Einant valstybėje atsakingas pareigas nereikėtų mestis į tokius dalykus“.

Savo ruožtu Seimo Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė pažymėjo, kad toks ministrės sprendimas nepadarė nusižengimo „moralei ar Lietuvai“.

Išsiaiškinti, ar K.Prunskienei „neaiškios Rusijos organizacijos“ suteiktas titulas nežemina Lietuvos vardo, paprašė Seimo opozicijos atstovai - Tėvynės sąjungos frakcijos narys Jurgis Razma ir liberalcentristas Jonas Čekuolis. Anot jų, vasarą buvo pernelyg sureikšmintas ordinų ir dokumentų perdavimo (išviešinimo) faktas, o nesiaiškinta, "ką reiškia tas Rusijos kunigaikštienės titulas ir ar šis titulas, suteiktas neaiškios ir nežinomos Rusijos organizacijos, nežemina Lietuvos vardo".

Dėl to jie kreipėsi į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Justiną Karosą, o šis siūlymą peradresavo Etikos ir procedūrų komisijai.

Kunigaikštienės titulas K. Prunskienei buvo suteiktas prieš kelis mėnesius, jai viešint Sankt Peterburge. Šį titulą esą už didelius nuopelnus jai suteikė Tarptautiniai asmenybės rūmai. Tai savo parašu patvirtino visos Rusijos patriarchas Aleksijus II.

Pati ministrė tvirtino, kad kunigaikštienės titulas ir jo suteikimo ceremonija vienoje iš Sankt Peterburgo cerkvių jai buvo staigmena, nes Tarptautiniai asmenybės rūmai šiuos titulus dalija savo nuožiūra. Tačiau Lietuvos žiniasklaidoje buvo tvirtinama, kad K.Prunskienė prieš tai susirašinėjo su rūmų pirmininku Jurijumi Monomachu-Malychinu.