"NATO pajėgų Europoje vado pranešime bus nurodyti esami trūkumai. Raportas iš dalies bus pagrįstas Lietuvoje atliktų tyrimų išvadomis ir pateiktomis rekomendacijomis", - sakė V.Tutkus. Jo teigimu, raporto turinys bus konfidencialus.

Pasak kariuomenės vado, tikimasi, kad NATO raporte bus išskirti keli aspektai - karinės infrastruktūros ir materialinės dalies, oro policijos procedūrų bei personalo, pateiktos rekomendacijos, kokį dėmesį skirti kiekvienai šių sričių.

Generolo V.Tutkaus teigimu, NATO karinė vadovybė "labai teigiamai" sureagavo į lapkričio pradžioje Estijoje trijų Baltijos šalių gynybos ministrų pasiektą susitarimą Karmėlavoje įkurti bendrą trijų valstybių Vadovavimo ir pranešimų centrą (angl. Control And Reporting Center, CRC), kuris sustiprins bendros oro erdvės kontrolę ir padės geriau valdyti NATO oro policijos misiją vykdančius naikintuvus.

Baltijos valstybių Vadovavimo ir pranešimų centras bus kuriamas Karmėlavoje šiuo metu veikiančio regioninio Oro erdvės kontrolės centro bei oro misijos kontrolės padalinio pagrindu.

Oro erdvės Vadovavimo ir pranešimų centras dislokavimas Lietuvoje suteiktų galimybę greičiau išanalizuoti Karmėlavoje esančio Regioninio oro erdvės stebėjimo koordinavimo centro informaciją ir priimti sprendimus, pavyzdžiui, įsakyti oro erdvę patruliuojantiems naikintuvams pakilti. Dabar sprendimą pakilti Zokniuose dislokuotiems NATO naikintuvams

priima Vokietijoje esantis Jungtinis oro operacijų centras (Combined Air Operation Center).

Rugsėjo 15-ąją įvykęs "Su-27" incidentas parodė, jog esama nemažai radiolokacinės sistemos spragų. Dėl informacijos stokos NATO Jungtinio oro operacijų centras Vokietijoje uždelsė apsispręsti, ar kelti Zokniuose dislokuotus NATO naikintuvus.

Tuomet oro policijos misiją atlikusio Vokietijos kontingento naikintuvai "Phantom F4", gavę įsakymą, startavo per aštuonias minutes - dukart greičiau negu privalo, tačiau Rusijos naikintuvas tuo metu jau buvo sudūžęs Šakių rajone, Plokščių žemės ūkio bendrovės laukuose.

Naikintuvo katastrofą tyrusi tarpžinybinė komisija konstatavo, jog "Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma". Tyrimas atskleidė Rusijos piloto bei oro kontrolierių klaidų ir aplaidumų grandinę, kuri lydėjo "Su-27" skrydį nuo pat jo pakilimo iš bazės Leningrado srityje.

Įgyvendinant Šiaurės Atlanto Tarybos sprendimą dėl oro policijos misijos Lietuvos, Latvijos ir Estijos padangėje, Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) bazėje Zokniuose prie Šiaulių nuo 2004 metų kovo pabaigos dislokuojamos įvairių NATO šalių įgulos su naikintuvais. Trijų mėnesių misijas jau atliko Belgijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Nyderlandų, Vokietijos aviatoriai.

Šiuo metu oro erdvę virš Baltijos valstybių su keturiais "F-16 Fighting Falcon" naikintuvais saugo JAV kariai. Amerikiečiai kitų metų sausį misiją perduos Lenkijos kontingentui, kuris atskris su naikintuvais "MiG-29". Nuo 2006 metų balandžio 1-sios atvyks Turkijos kontingentas. Tai bus pirmoji ne trijų, o keturių mėnesių trukmės misija. Planuojama, kad Turkijos karius turėtų keisti Ispanijos, vėliau Belgijos kontingentai.