Kaip BNS sakė laikinai Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos generalinės sekretorės pareigas einanti Gražina Jevgrafovienė, per mėnesį surinktos lėšos bus pervestos į tarptautinę Raudojo Kryžiaus federaciją.

Anot G.Jevgrafovienės, Lietuvos gyventojai daugiausiai aukojo pervesdami lėšas į specialią sąskaitą banke. Dažniausiai pervestos sumos siekė nuo 20 iki 100 litų, o didžiausios aukos - 500-600 litų.

Lietuvos Raudonajam Kryžiui bus perduotos ir lėšos iš viename Vilniaus restorane stovėjusios aukų dėžutės.

Kur kas vangiau šį kartą lietuviai aukojo skambučiais ir trumposiomis SMS žinutėmis, kurių sulaukta vos 251. Tuo tarpu lėšų rinkimo akcijos nuo uragano "Katrina" nukentėjusiems amerikiečiams metu sulaukta 4 tūkst. skambučių ir SMS žinučių.

"Tikriausiai susidėjo keli faktoriai: gal lietuviams Pietų Azija per daug tolima, lėšų rinkimų akcijos vyko viena po kitos, be to "Omnitel" numeris skyrėsi nuo kitų operatorių ir tai įnešė šiek tiek neaiškumų", - sumenkėjusį Lietuvos gyventojų filantropinį aktyvumą aiškino G.Jevgrafovienė.

Palyginus kelias pastarąsias lėšų rinkimo akcijas pastebimas slopstantis Lietuvos gyventojų entuziazmas aukoti nelaimės ištiktiems žmonėms - nukentėjusiems nuo cunamio Pietryčių Azijoje lietuviai suaukojo per milijoną litų, vėliau sekusio uragano "Katrinos" aukoms - jau tik apie 50 tūkst. litų.

Lėšas Pietų Azijoje nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo žmonėms renka ir Lietuvos nacionalinis UNICEF komitetas. Kaip BNS sakė šios organizacijos vykdančioji direktorė Jovita Majauskaitė, šiuo metu yra surinkta apie 30 tūkst. litų, kuriuos ketinama pervesti savo tarptautiniams partneriams kitą savaitę.

Tačiau organizacija Lietuvoje dar tęs lėšų rinkimo akciją iki Naujųjų metų, nes J.Majauskaitės teigimu, Pakistane bei kitose nuo žemės drebėjimo nukentėjusiose šalyse prasideda "pats sunkiausias periodas - žiema".

"Šaltis, ligos, alkis, o pinigų trūksta, tarptautinė bendruomenė vangiai reaguoja į raginimą aukoti", - sakė J.Majauskaitė.

Lietuvos Vyriausybė taip pat parėmė nukentėjusius Pietų Azijos gyventojus - į nelaimės vietą spalį NATO lėktuvu buvo išsiųsta 30 palapinių ir 10 krosnelių jų apšildymui, Vyriausybė iš rezervo skyrė 300 tūkst. litų humanitarinei paramai nuo žemės drebėjimo nukentėjusiems Pakistano gyventojams.

Be to, į stipraus žemės drebėjimo nuniokotą Pakistaną išvyko Lietuvos kariuomenės vandenvalos specialistų grupė su įranga ir transporto priemonėmis. Lietuvos kariai dalyvauja NATO Greitojo reagavimo pajėgų humanitarinės pagalbos Pakistanui misijoje.

Spalio pradžioje Pakistaną, Indiją ir Afganistaną sudrebino 7,6 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas, pareikalavęs daugiau kaip 74 tūkst. žmonių gyvybių - tarp aukų daug mokyklinio amžiaus vaikų. Dar 69 tūkst žmonių sužeisti, o Jungtinių Tautų duomenimis, daugiau kaip 2,5 mln. žmonių neteko pastogės. Daugiausiai nukentėjo Pakistanui priklausanti Kašmyro dalis.

Iš nelaimės paliestų 4 milijonų žmonių, apie pusė yra vaikai ir vienas iš penkių yra iki 5 metų amžiaus.