Laiške iš Karačio miesto vyriškis teigia prieš išvykimą neturėjęs galimybės atsisveikinti su savo žmona ir mažamete dukra.

S.A.Hamdanis laiške teigia bado akciją dėl savo reikalavimų surengsiąs balandžio 8-26 dienomis Strasbūre, kur balandžio pabaigoje vyks Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesija, ir liepą Ženevoje, kur liepą-rugpjūtį planuojamas Jungtinių Tautų renginys žmogaus teisių klausimais.

URC viršininkas Robertas Petraitis BNS patvirtino, kad pakistanietis buvo išsiųstas iš Lietuvos, pareigūnams gavus reikalingus dokumentus.

Už nusikalstamą veiklą teistas ir kaltu teismo pripažintas 32 metų Pakistano pilietis į savo kilmės šalį buvo išsiųstas Migracijos departamento sprendimu.

Vasario 5 dieną, jau pradėjęs bado akciją, S.A.Hamdanis į Užsieniečių registracijos centrą (URC) Pabradėje, kur tuo metu gyveno, sukvietė žiniasklaidos atstovus, kuriuos supažindino su savo reikalavimais.

Pakistanietis, be kita ko, reikalavo pagerinti kalinių laikymo sąlygas Lietuvoje bei sudaryti tarptautinę komisiją susikompromitavusio ir dabar nebeveikiančio fondo "Fras" veiklai ištirti. Iš viso jis reikalavo patenkinti apie 50 reikalavimų - tiek asmeninio, tiek ir bendro pobūdžio.

1996 metais į Lietuvą atvykęs S.A.Hamdanis buvo vienas iš Pabėgėlių ir asmenų, gavusių prieglobstį Lietuvoje, rėmimo fondo ("Fras") steigėjų. Dėl šio fondo veiklos buvo iškelta baudžiamoji byla, nustačius, jog jis buvo priedanga nelegalams į Lietuvą gabenti.

2001 m. Vilniaus miesto 1-os apylinkės teismas nuteisė pakistanietį laisvės atėmimo bausme už bandymą papirkti URC pareigūną. Pritaikius amnestiją ir įskaičius suėmime iki teismo praleistą laiką, nuteistasis buvo atleistas nuo bausmės atlikimo.

S.A.Hamdanis, prisistatantis žurnalistu ir žmogaus teisių gynėju, reikalavo peržiūrėti jo baudžiamąją bylą. Žurnalistams jis teigė esąs nekaltas bei tvirtina, jog su juo buvo susidorota.

Dėl to jis kaltina Lietuvos pareigūnus bei kai kuriuos buvusius politikus ir Vyriausybės narius. S.A.Hamdanis taip pat reikalauja "sustabdyti Lietuvoje institucinį rasizmą ir azijiečių diskriminaciją".

Migracijos departamentas 1999 metais priėmė nutarimą išsiųsti pakistanietį iš Lietuvos. Praėjusių metų gruodį vyriškis buvo sulaikytas ir patalpintas į URC. Jam buvo apribota teisė palikti centro teritoriją.

S.A.Hamdanis teigia norįs pasilikti Lietuvoje, nes čia gyvena jo žmona ir dukra. Jis yra vedęs Lietuvos pilietę, su kuria 1997 m. susilaukė dukters.

S.A.Hamdanis grasino badausiąs tol, kol bus įgyvendinti visi jo reikalavimai. Bado akcijos metu jis žadėjo gerti tik vandenį. Jis taip pat pagrasino surengti bado akciją prie Lietuvos ambasados, jeigu bus išsiųstas į užsienį.

URC viršininkas R.Petraitis pažymėjo, jog centro įnamiai dažnai grasina bado akcijomis, kaip paskutine priemone pasilikti Lietuvoje.

Užsieniečių registravimo centre laikomi nelegaliai į Lietuvą atvykę asmenys arba buvimo Lietuvoje taisykles pažeidę užsieniečiai. Dauguma jų būna išsiunčiami į savo kilmės šalis.

Šiuo metu Pabradės URC gyvena 104 užsieniečiai, iš jų daugiausia - iš Afganistano (39) ir Rusijos (40).

S.A.Hamdanis savo teisme pernai teigė padėdavęs nelegaliai į Lietuvą atvykusiems pakistaniečiams sugrįžti į tėvynę, taip pat rūpindavęsis, kad jo tėvynainiai galėtų siekti aukštojo mokslo Lietuvoje.

Tačiau, bylos duomenimis, S.A.H.Hamdanis tuometiniam Užsieniečių registracijos centro vadovui Evaldui Tuinylai, veikusiam pagal Generalinės prokuratūros sankcionuotą nusikalstamos veiklos imitavimo modelį, 2000 metų vasarį per porą kartų perdavė 700 JAV dolerių.

Kaip nustatyta tiriant bylą, Pakistano pilietis davė kyšį E.Tuinylai, kad šis iš URC paleistų kelis ten teismo sprendimu patalpintus pakistaniečius.