Šią savaitę Minske viešėję ekspertai iš Lietuvos atsakinėjo Baltarusijos žurnalistams apie idėją statyti radioaktyvių atliekų kapinyną, pranešė Baltarusijos naujienų agentūra "BelaPan".

Susitikti su žurnalistais atvyko Lietuvos ūkio ministerijos sekretoriaus Artūro Dainiaus vadovaujama delegacija: Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos viršininkas Saulius Kutas, Radioaktyvių atliekų tvarkymo agentūros (RATA) direktorius Dainius Janėnas, RATA direktoriaus pavaduotojas Algirdas Vaidotas bei Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas.

Lietuvos ekspertai aiškino, jog tokio kapinyno įrengimas kaimynės pasienyje nepakenks Baltarusijos turizmo plėtrai.

A.Dainiaus teigimu, nuomonė, kad toks kapinynas padarytų žalą Baltarusijos nacionaliniam parkui "Braslavo ežerai", yra klaidinga. Anot jo, Ignalinos rajone, kuris besiriboja su Braslavo ežerais, kasmet auga turizmo paslaugų poreikis, o IAE, kuri pastatyta pagal sovietinius standartus, iki šiol nesutrukdė turizmo plėtrai šiame regione.

"Užrakinti IAE - ne išeitis. Reikia spręsti atliekų utilizacijos klausimą", - aiškino A.Dainius. Jis atkreipė dėmesį, kad visos Baltijos šalių žaliųjų organizacijos pritarė IAE uždarymui.

RATA atstovas A.Vaidotas pasakojo, kad Lietuvoje besikaupiančių trumpaamžių mažo ir vidutinio aktyvumo radioaktyviųjų atliekų laidojimas ne tik atpigintų IAE eksploatavimo nutraukimą, bet ir efektyviai padidintų žmonių ir aplinkos apsaugą, o ateities kartos nepaveldėtų nepelnytos radioaktyviųjų atliekų tvarkymo naštos.

Lietuvos ekspertai akcentavo, kad sprendimas, kur bus įrengtas trumpaamžių mažo ir vidutinio aktyvumo radioaktyvių atliekų kapinynas, šiuo metu nėra priimtas ir supažindino Baltarusijos žiniasklaidą su svarstomomis alternatyvomis.

Ekspertai užtikrino, kad paviršiniame kapinyne nebus radioaktyviųjų atliekų apdorojimo įrenginių: į kapinyną laidoti bus atvežamos galutinai apdorotų radioaktyviųjų atliekų pakuotės.

A.Dainius taip pat pažymėjo, kad Lietuvos pusė yra atvira dialogui su Baltarusija dėl įvairių kapinyno statybos aspektų aptarimo. Baltarusijai kelia nerimą Lietuvos iniciatyvos statyti radioaktyvių atliekų kapinyną netoli jos sienos.

Nors tarptautinės branduolinio kuro tvarkymo konvencijos numato, kad valstybės turi konsultuotis statant tokio pobūdžio objektus, tačiau Baltarusijos valdžia, išsigandusi dėl tokios saugyklos statybų, buvo net pradėjusi kurstyti žmones protestuoti prieš šį projektą.

RATA teigimu, šalia IAE planuojamoje rengti talpykloje būtų saugomas ne itin pavojingas panaudotas branduolinis kuras, o vadinamosios trumpaamžės mažo ir vidutinio radioaktyvumo atliekos, kurios palyginti greitai tampa nelabai pavojingos.

Per IAE darbo laiką susikaupusios nedidelio radioaktyvumo atliekos anksčiau ar vėliau turės būti laidojamos Lietuvoje - kitos valstybės šių atliekų nepriims, tad įrengti talpyklą yra saugiausias būdas joms sutvarkyti.

Panaudoto branduolinio kuro kapinyno neturi nė viena pasaulio valstybė, o trumpaamžės atliekų talpyklos įrengtos ir saugiai eksploatuojamos Švedijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Slovakijoje, Japonijoje bei kitose atomines elektrines turinčiose šalyse.