Kaip pirmadienį BNS sakė prezidento patarėjas gynybos klausimais Darius Kalibatas, susitikimas turėtų įvykti artimiausiu metu, bet jo data dar nepaskirta.

Susitikime Prezidentūroje turėtų dalyvauti kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, lauko pajėgų vadas brigados generolas Valdas Tutkus, pulkininkai ir kiti aukšti kariuomenės pareigūnai.

Ruošti susitikimą su aukščiausiais krašto apsaugos sistemos pareigūnais paskatino prieštaringai politikų įvertintas kariuomenės vado J.Kronkaičio pasisakymas Amerikoje apie kai kuriuos ekonominius ir politinius procesus Lietuvoje.

Praėjusią savaitę prezidento patarėjas Darius Kuolys žurnalistams pabrėžė, jog, prezidento nuomone, karininkijai nedera kištis į politinę veiklą, vertinti ir kritikuoti Vyriausybės darbą.

D.Kuolys drauge leido suprasti, kad, artėjant lemiamiems sprendimams dėl Lietuvos pakvietimo į NATO, kariuomenės vadas neturėtų būti keičiamas, nors jo viešus samprotavimus apie Lietuvos Vyriausybę kai kurie politikai įvertino kaip neleistiną kariškiui "politikavimą".

Tačiau, kaip pažymėjo D.Kuolys, "mes vienos ar kitos klaidos neturėtume paversti didesne klaida". "Lietuvai siekiant narystės NATO, dabar jokių būdu neturėtų būti daromi kadrų pakeitimai", - sakė D.Kuolys.

Kariuomenės vadas J.Kronkaitis susilaukė politikų kritikos dėl pasisakymo apie Lietuvos vyriausybę JAV išeivijos renginyje sausio mėnesį Los Andžele.

Pats J.Kronkaitis neigia kritikavęs Vyriausybę ir teigia tik paminėjęs tam tikrus procesus, "kuriuos nuolat mini tiek Lietuvos, tiek užsienio šalių ekspertai", ir kurie yra būdingi visoms savo ekonomikas reformuojančioms Rytų Europos valstybėms.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas, atsakydamas į Seimo pirmininko Artūro Paulausko paklausimą dėl kariuomenės vado pasisakymo JAV, pirmadienį pareiškė manąs, jog J.Kronkaitis pažeidė draudimą kariškiams politikuoti.

J.Kronkaitis minėtame išeivijos renginyje teigė, jog "sovietmečio nomenklatūros spaudos kontrolė palieka visuomenę informacijos dykumoje", "sovietmečio nomenklatūros finansinė bei politinė įtaka yra pagrindinė kliūtis smulkaus verslo plėtrai", o "daugybė įvairių mokesčių yra nepakeliami net vidutiniam verslui, tačiau reikalingi vis dar socialistiškai Vyriausybės sudaromam šalies biudžetui ir naudingi stambiajam kapitalui."

A.Sadecko nuomone, tokie teiginiai yra traktuotini kaip "kritinio politinio požiūrio į šalies vidaus procesus bei dabartinės politinės valdžios, Vyriausybės ir teisėsaugos institucijų veiklą pareiškimai", todėl turėtų būti vertinami kaip Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 36 straipsnio 1 dalies pažeidimas.

Šis straipsnis draudžia kariams dalyvauti politinėje veikloje. Manoma, jog vasario 28 d. prasidėjus neeilinei Seimo sesijai, kariuomenės vadas bus pakviestas į parlamentą pasiaiškinti dėl minėtos kalbos.

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai kariuomenės vado pasisakymą išeivijos renginyje "Ar reikalingas Lietuvai antrasis išvadavimas?", kuriame pranešimus taip pat skaitė ir opozicinių Lietuvos partijų atstovai, įvertino kaip kariškiui neleistiną politikavimą.

Tuo tarpu opozicijoje esantys konservatoriai ir liberalai stojo J.Kronkaičio pusėn, valdančiosios daugumos kritiką kariuomenės vado adresu įvertinę kaip bandymą varžyti pilietiškumą.