Tokią nuomonę NSGK vadovas išdėstė savo atsakyme į Seimo pirmininko Artūro Paulausko paklausimą dėl kariuomenės vado pranešimo, skaityto sausio pabaigoje Los Andžele vykusiame išeivijos renginyje.

J.Kronkaitis šiame renginyje teigė, jog "sovietmečio nomenklatūros spaudos kontrolė palieka visuomenę informacijos dykumoje", "sovietmečio nomenklatūros finansinė bei politinė įtaka yra pagrindinė kliūtis smulkaus verslo plėtrai", o "daugybė įvairių mokesčių yra nepakeliami net vidutiniam verslui, tačiau reikalingi vis dar socialistiškai Vyriausybės sudaromam šalies biudžetui ir naudingi stambiajam kapitalui."

A.Sadecko nuomone, tokie teiginiai yra traktuotini kaip "kritinio politinio požiūrio į šalies vidaus procesus bei dabartinės politinės valdžios, Vyriausybės ir teisėsaugos institucijų veiklą pareiškimai", todėl turėtų būti vertinami kaip Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 36 straipsnio 1 dalies pažeidimas.

Šis straipsnis draudžia kariams dalyvauti politinėje veikloje. Pats kariuomenės vadas savo atsakyme Seimo pirmininkui prieš savaitę neigė pažeidęs įstatymus bei gynė kariškių teisę išsakyti pilietinę poziciją.

Komentuodamas kariuomenės vado atsakymą, A.Paulauskas suabejojo, ar J.Kronkaitis supranta Lietuvos įstatymus. NSGK komiteto pirmininko nuomone, kariuomenės vadas savo atsakyme Seimo pirmininkui išreiškia savo "politizuotą" požiūrį į Lietuvos karininkijos vaidmenį.

A.Sadeckas pareiškė šiuo metu nematąs reikalo keisti įstatymus, reglamentuojančius kariškių elgesį, tačiau pažymėjo, jog šis klausimas gali būti apsvarstytas ateityje priėmus šiuo metu rengiamas Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymo pataisas bei vėliau tobulinant kitus krašto apsaugos sistemą reglamentuojančius įstatymus.

Seimo pirmininkas prašė NSGK komiteto vadovo atsakyti, ar nereikia tobulinti kariškių elgesį reglamentuojančių įstatymų. Manoma, jog vasario 28 d. prasidėjus neeilinei Seimo sesijai, kariuomenės vadas bus pakviestas į parlamentą pasiaiškinti dėl minėtos kalbos.

Prezidentas Valdas Adamkus šią savaitę planavo susitikti su J.Kronkaičiu ir kitais aukščiausiais kariuomenės vadais, tačiau dėl didelio užimtumo atidėjo šį susitikimą.