Teismas konstatavo, kad V.Petkevičiaus veiksmuose nebuvo nusikalstamos veikos požymių.

Tačiau Generalinė prokuratūra su tokiu nuosprendžiu nesutiko ir praėjusį penktadienį apskundė jį Vilniaus apygardos teismui, prašydama jį panaikinti.

Kadangi suėjo apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminas, prokurorai sutinka, kad ši byla turi būti nutraukta tokiu pagrindu. Kaltintojai tik nesutinka su rašytojo absoliučiu išteisinimu.

Kaltintojai mano, kad Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas netinkamai pritaikė Baudžiamąjį įstatymą bei padarė esminį Baudžiamojo proceso įstatymo pažeidimą.

Prokurorų manymu, šis teismas neatsižvelgė ir neįvertino aplinkybių, todėl priėmė nepagrįstą nuosprendį.

Generalinė prokuratūra mano, kad nukentėjusiojo, europarlamentaro Vytauto Landsbergio civilinis ieškinys turi būti paliktas nenagrinėtu, V.Landsbergis turi teisę pareikšti ieškinį civilinio proceso tvarka.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas V.Petkevičiui palankų nuosprendį priėmė dėl jam netinkamo kaltinimo - rašytojui buvo pareikštas kaltinimas pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalį, kuri numato atsakomybę už asmens šmeižimą per spaudinį. Pasak teisėjų, šis straipsnis numato atsakomybę tik už gyvo asmens apšmeižimą spaudinyje. Kaip žinia, V.Landsbergis-Žemkalnis jau miręs 12 metų

Teismo vertinimu, mirusiojo žmogaus garbę gina Baudžiamojo kodekso 313 straipsnis - jo 2-ojoje dalyje sakoma, kad tas, kas viešai paskleidė apie mirusįjį melagingus prasimanymus, galinčius nulemti žmonių panieką ar pakirsti pagarbą jo atminimui, tas padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiasis darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Teisėjai pažymėjo, kad jie patys negalėjo perkvalifikuoti ir pakeisti kaltinimų. V.Petkevičiaus baudžiamąją bylą tyrė ir įtarimą jam pareiškė Generalinė prokuratūra.

Nukentėjusysis, mirusiojo sūnus Gabrielius Žemkalnis žurnalistams yra pripažinęs, kad po tokio teismo nuosprendžio jaučiasi "kvailai ir nemaloniai".

V.Landsbergis-Žemkalnis knygoje "Durnių laivas" pavadintas "Hitlerio draugu", "naujai iškeptu patriarchu", taip pat sietas su KGB ir neva bendradarbiavęs su šia sovietinio saugumo struktūra.

Prieš porą metų knygynuose pasirodžius "Durnių laivui", net tik mirusio architekto artimieji, bet ir grupė dešiniosios opozicijos parlamentarų prašė Generalinę prokuratūrą ištirti V.Petkevičiaus knygoje paskelbtus teiginius, kurie, jų vertinimu, neatitinka tikrovės.

Prokuratūra tada iškėlė bylą ir ją ištyrusi pernai gegužę perdavė teismui.

Šiemet rugsėjo 27 dieną per baigiamąsias kalbas Generalinė prokuratūra paprašė Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismą pripažinti bestselerio "Durnių laivas" autorių V.Petkevičių kaltu ir skirti rašytojui 80 MGL (10 tūkst. litų) baudą.

Be to, mirusiojo V.Landsbergio-Žemkalnio sūnus, europarlamentaras V.Landsbergis paprašė priteisti iš rašytojo 10 tūkst. litų moralinės žalos atlyginimo. V.Landsbergis sakė, kad šiuos pinigus panaudotų tėvo atsiminimų knygos platinimui ir kad jaunoji karta sužinotų, kad jo tėvas iš tikrųjų buvo kilnus žmogus.

V.Petkevičius savo kaltės dėl šmeižto niekada nepripažino, jis teigė, kad tikslo pažeminti mirusįjį neturėjo, savo knygą jis vadina "politinių šaržų ir veidų galerija".

Nukentėjusysis V.Landsbergis sakė teismui manąs, kad savo knyga "Durnių laivas" V.Petkevičius norėjo keršyti dėl nepavykusios politinės karjeros.

Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba už kontroversiškai vertinamą, tačiau bestseleriu tapusią knygą V.Petkevičių yra griežtai pasmerkusi.

Pasirodžius "Durnių laivui", net tik mirusio architekto artimieji, bet ir grupė dešiniosios opozicijos parlamentarų prašė Generalinės prokuratūros ištirti V.Petkevičiaus knygoje paskelbtus teiginius, kurie, jų vertinimu, neatitinka tikrovės.

Parlamentarai taip pat prašė Sausio 13-osios įvykius išsamiai tyrusią Generalinę prokuratūrą, esant pagrindui, patraukti knygos autorių baudžiamojon atsakomybėn. Jie mano, kad kai kurie knygos autoriaus teiginiai žeidžia Sausio 13-osios kovotojų už laisvę garbę ir orumą.

Knygoje išdėstytais faktais pasipiktino ir kiti Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjai.

Žymus architektas, Nepriklausomybės kovų savanoris V.Landsbergis-Žemkalnis (1893-1993 m.) Antrojo pasaulinio karo metais pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją, vėliau emigravo į Australiją. 1959 metais V.Landsbergis-Žemkalnis grįžo į Lietuvą.