Šventės scenarijaus bendraautorio režisieriaus Eimunto Nekrošiaus teigimu, Vasario 16-oji - ne tik valstybės atkūrimo, bet ir visos šalies pavasarinio atgimimo šventė, pradžia to laiko, kai, anot Kristijono Donelaičio, artėjantis pavasaris "budina svietą".

Prie pagrindiniu scenografijos akcentu tapusio paminklo Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Gediminui pirmoji nuskambėjo "Lietuva brangi", kurią pagrojo saksofonininkas Petras Vyšniauskas.

"Sveiki, laisvos Lietuvos piliečiai, Vasario 16-ąją švęskime ne tik iškilmingai, bet ir linksmai", - kreipėsi į susirinkusiuosius šventės šeimininkai Vilniaus meras Artūras Zuokas ir jo žmona Agnė.

Visą aikštę įaudrino Eurovizijos konkurse Lietuvai atstovausianti grupė B'AVARIJA. Nepriklausomybės kartai atstovaujanti dvylikametė Evelina Anusauskaitė atliko dainą "Laisvė", kurią daugelis mokėjo ir dainavo dar Sąjūdžio laikais.

Populiarioji grupė "Skamp" pateikė staigmeną - jos vokalistė airė Erika Jenings lietuviškai atliko "Mūsų dienos kaip šventė" pagal Salomėjos Nėries eiles.

Tuo metu, kai Vytautas Kernagis smagiai traukė "Onyte, einam su manim pašokti", Katedros aikštėje pasirodė Prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma. Jie atėjo iš Nacionalinio operos ir baleto teatro, kur tuo pat metu vyko šventinis Lietuvos valstybės atkūrimo 84-ųjų metinių minėjimas.

"Vasario 16-oji - magiškas žodis, nuskriejęs per visą Lietuvą. Švęskime ir žvelkime į ateitį", - sakė Prezidentas, pirmą kartą per atkurtos nepriklausomybės metus sveikindamas vilniečius ir visos Lietuvos gyventojus iš Katedros aikštės.

Šventę vainikavo choro "Ąžuoliukas" giedamas Lietuvos himnas, šešiolika simbolinių varpo dūžių ir dangų virš Katedros aikštės nušvietę saliutai.

Tuo tarpu Operos ir baleto teatre Vasario 16-osios proga pranešimą perskaitė istorikas profesorius Egidijus Aleksandravičius, savo kūrybos eiles skaitė įvairių metų Nacionalinės premijos laureatai poetai Marcelijus Martinaitis, Kazys Bradūnas, Justinas Marcinkevičius.

Iškilmingame koncerte pasirodė solistai Irena Milkevičiūtė, Asta Krikščiūnaitė, Laima Jonutytė, Virgilijus Noreika, Vladimiras Prudnikovas, birbynininkas Egidijus Ališauskas, smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, Nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas profesoriaus Juozo Domarko, ir Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Petro Bingelio.

Kituose šalies miestuose Vasario 16-oji irgi buvo ir minima, ir švenčiama. Šeštadienį Kaune buvo aukojamos mišios, padėta gėlių prie buvusių Lietuvos prezidentų paminklų, sakomos kalbos prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus.

Jaunimo organizuoti renginiai liudijo norą linksmai švęsti Vasario 16-ąją. Pagrindinėje Kauno koncertų scenoje, įrengtoje Vienybės aikštėje, pokštų programą rodė studentai, vakare vyko jaunimo muzikos grupių koncertas, pasibaigęs trankiu fejerverku.

Renginį paįvairino nauja tradicija tampančios skautų eitynės su žibintais nuo Rotušės aikštės per visą miestą iki Vytauto Didžiojo karo muziejaus.

Kaunas visą dieną buvo pilnas žmonių. Ne vienam jų pristigus grynųjų pinigų, nuotaiką apgadino bankomatai. Laisvės alėjoje neveikė dauguma Vilniaus banko bankomatų, o banko "Snoras" bankomatai Vasario 16-osios proga išdavinėjo tik dolerius, kurių nebuvo kur išsikeisti į litus.