"Mes, tirdami savo skundus, susi duriame su daug atvejų, kai teisės aktai toje situacijoje, kuri yra nurodyta skunde, reglamentuoja netinkamus sprendimo būdus. Tokiais atvejais galimybė tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad jis priimtų vienokią ar kitokią nutartį, būtų labai naudinga", - tvirtino R. Šalaševičiūtė.

Penktadienį po susitikimo su Seimo Pirmininku Artūru Paulausku žurnalistams R. Šalaševičiūtė tvirtino, jog šią iniciatyvą pasiūlė Seimo vadovas.

Pasak jos, nors Seimo kontrolieriai dažniau susiduria su poreikiu kreiptis į KT negu Vaiko teisių apsaugos kontrolierius, vis dėlto tais atvejais, kai jos vadovaujamos įstaigos ir pareigūnų, atsakingų už teisės aktų taisymą, pildymą ar keitimą, nuomonės išsiskiria, kreipimasis į KT palengvintų darbą.

ELTA primena, kad KT pirmininkas Egidijus Kūris, pasisakęs už konstitucinį skundą, pabrėžė, jog pirmiausia reikia apsispręsti dėl asmenų, galinčių kreiptis į šį teismą, taip pat dėl kreipimosi pagrindų ir ginčų nagrinėjimo procedūrų.

E. Kūrio teigimu, šiuo metu Lietuva yra tarp absoliučios mažumos valstybių, kuriose piliečiai neturi galimybės kreiptis į KT.

Pagal Konstitucijos 106 str. į KT skirtingais atvejais gali kreiptis Prezidentas, Vyriausybė, ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių, teismai.