Europos lyčių lygybės institutas (EIGE) konstatuoja, kad dabartiniai ES ir valstybės narių teisės aktai nepakankamai apsaugo moteris nuo prekybos žmonėmis.

Spalio 18-ąją minima kovos su prekyba žmonėmis dieną skelbiami iškalbingi Europos Komisijos (EK) duomenys: 67 proc. prekybos žmonėmis aukų yra parduodamos seksualiniam išnaudojimui, 21 proc. - kitokių formų priverstiniam darbui, 12 proc. - kitais tikslais, pavyzdžiui, organų paėmimui, buitinei vergovei, elgetavimui. Net 95 proc. žmonių, kurie tampa prekybos žmonėmis aukomis turint tikslą seksualiai išnaudoti, yra moterys.

EIGE direktorė Virginija Langbakk akcentuoja, kad prekyba žmonėmis dėl seksualinio išnaudojimo yra nusikaltimas lyties pagrindu. Priemonės, skirtos kovoti su tuo, privalo atsižvelgti į tai, kad moterys ir merginos yra kur kas labiau pažeidžiamos dėl prekybos žmonėmis“, - sako EIGE direktorė.

Paskutiniais turimais duomenimis, 2012 metais ES užfiksuota beveik 16 tūkst. atvejų, kai moterys, vyrai, mergaitės ir berniukai tapo prekybos žmonėmis aukomis. Tačiau ekspertai pažymi, kad tikrasis aukų skaičius ir problemos mastas veikiausiai daug didesnis nei rodo nacionalinių institucijų turima oficiali statistika. Lietuvoje nuo prekybos žmonėmis per 2012 metus nukentėjo 11 moterų ir 3 vyrai.

EIGE lyčių aspektu išanalizavo ES Kovos su prekyba žmonėmis direktyvą ir, bendradarbiaudama su EK, parengė rekomendacijas, kaip didinti moterų ir vaikų apsaugą, padėti valstybėms narėms įgyvendinti šį tikslą bei stebėti pažangą.

ES kovos su prekyba žmonėmis koordinatorė Myria Vassiliadou teigia, kad moterys labiausiai nukenčia ne tik dėl seksualinio išnaudojimo, bet ir kitų prekybos žmonėmis nusikaltimų.

„EIGE paskelbtoje šiai problemai skirtoje ataskaitoje pateiktos rekomendacijos padės apsaugoti daugiau potencialių prekybos žmonėmis aukų, kuriomis dažniausiai tampa moterys ir vaikai. Tai taip pat padės valstybėms narėms geriau įgyvendinti savo teisinius įsipareigojimus užtikrinti lyčių lygybę ir sumažinti tokių nusikaltimų paplitimą“, - sako koordinatorė.

EIGE ataskaitoje pastebima, kad ES Kovos su prekyba žmonėmis direktyvą derėtų papildyti ES Nusikaltimų aukų teisių direktyva. Tai padėtų sukurti efektyvesnę sistemą identifikuoti nusikaltimą, suteikti pagalbą ir apsaugą dažniausioms prekybos žmonėmis aukoms, patiriančioms seksualinį išnaudojimą - moterims ir vaikams.