Laidoje „DELFI Diena“ viešėjęs A. Juozaitis teigė, kad Lietuva tuštėja, o to priežastys – emigracija ir mažėjantis gimstamumas. Ir nors dabartinė valdžia garsiai kalba apie mažėjančius emigracijos skaičius, A. Juozaitis teigia, kad valdžios priemonės nėra pakankamos šiam procesui sustabdyti.

Svarbiausia – suteikti vilties ir pakeisti švietimo sistemą

„Ji (dabartinė valdžia – DELFI) gali paišyti įvairių projektų. Dabar, rugsėjo 20 d., nusipiešė tokį projektą, kuris atrodo kaip pageidavimų koncertas, – kalbėjo A. Juozaitis ir pridūrė, kad pirmiausia reikia turėti vilties. – Ne iš sotumo jie (vaikai – DELFI) gimsta, o iš vilties.“

Anot kandidato, vilties suteikimas yra kur kas svarbesnė prezidento funkcija nei sklandžios užsienio politikos vykdymas. „Menkančiai arba nykstančiai šaliai atstovauti – nelabai didelis džiaugsmas. Todėl, kartu su visomis jėgomis, prezidentas, kadangi jis yra pačioje politinėje viršūnėje, turi suteikti tos vilties“, – kalbėjo A. Juozaitis.

Arnas Mazėtis, Arvydas Juozaitis

O kaip tai padaryti? „Amžinosios tautos, kurios ilgai gyvena, jos išsprendžia klausimą „kaip?“, o ne „kodėl?“ ir visa kita. Kitaip sakant, negalima per daug kapstytis praeityje, – kalbėjo A. Juozaitis. – Šiuo atveju, regioninis Lietuvos atgaivinimas, ką mes tuoj pat parodysime, kur mes tašką matome ir nuo ko reikia pradėti.“

A. Juozaitis įvardijo, kad siekiant regionų atgaivinimo nebūtina kurti naują Regionų ministeriją, esą reiktų suvienyti trijų ministerijų jėgas: Ūkio, Energetikos ir Žemės ūkio.

Arvydas Juozaitis
Menkančiai arba nykstančiai šaliai atstovauti – nelabai didelis džiaugsmas.

Dar viena sritis, kuriai, anot A. Juozaičio, prezidentas turėtų skirti ypatingą dėmesį – švietimas. „Švietimas turi būti prezidento prerogatyva, o ne atiduotas į partijų koridą po rinkimų. Kitaip sakant, čia lemiamas žodis turi būti prezidento, todėl turi būti visiškai kita, pavyzdžiui, iš centro valdoma (sistema – DELFI)“, – kalbėjo kandidatas.

A. Juozaičio teigimu, turėtų būti keičiama ir krepšelių sistema. Esą mažoms kaimų mokykloms krepšeliai turėtų būti padvigubinti.

Arvydas Juozaitis

Kritikuoja dabartinę valdžią

A. Juozaitis taip pat teigia, kad reiktų atnaujinti politiką. „Mes vieninteliai iš Baltijos šalių parlamente neturime aiškios nacionalinės partijos. Dabar jos visos yra globalistinės“ – kalbėjo A. Juozaitis.

Laidoje „DELFI Diena“ viešėjęs filosofas teigė, kad dabar esą pernelyg bijoma Rusijos grėsmės ir vadino ją „baubu“, tačiau patikino, kad ir pats Rusiją mato kaip grėsmę. „Tik nereikia gultis ir keltis su ta mintimi. Reikia galvoti apie vidinių jėgų žadinimą. Tam mes turime garantijas su Rusija, santykiuose su ja. Jų yra tiek, kiek reikia Europos sąjungai ir NATO. Mes turime to griežtai laikytis“, – tikino A. Juozaitis.

Kas yra vidinių jėgų žadinimas? „Jei mes pasakysime, kad per dvejus metus, kai atėjo valdžia tarsi nešanti viltį (valstiečiai ir žalieji), nė kiek nesustojo emigracija, – teigė A. Juozaitis. – Išvažiavimas iš šalies per metus pasiekė beveik 80 tūkst. Tai kas čia? Čia jėgų žadinimas? Viskas vyksta prapjautų depresinių venų keliu.“

A. Juozaitis kritikavo dabartinę valdžią, bet tikino, kad galėtų dirbti su bet kuo, kas norėtų dirbti ir norėtų stabdyti Lietuvos nuosmukį.

Filosofas įvardijo, kad jau keturis mėnesius važinėja „kiaurai Lietuvą“, todėl aiškiai mato visas opiausias problemas. Jo teigimu, didžiosios partijos pamiršo paprastus žmones. „Per pastaruosius kelerius metus atskirtis išaugo nuo 5,5 iki 7 kartų“, – teigė A. Juozaitis.

Laidos metu A. Juozaitis kritikavo ir dabartinės valdžios ketinimus rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės. Jis dar kartą pabrėžė, kad tam nepritaria ir įvardijo, kodėl. „Tai piliečių segregacija, – teigė A. Juozaitis ir įvardijo, kad net referendumo pavadinimas yra apgaulė. – Tai daugybinė, ne dviguba – apgavystė yra pats referendumo pavadinimas.“ Kaip vieną iš argumentų, kodėl neturėtų būti patvirtintas dvigubos pilietybės suteikimas, A. Juozaitis įvardijo ir tai, kad toks asmuo galėtų balsuoti Lietuvoje, o mokesčius mokėtų užsienio valstybei.