„Dėl VTEK tikrai matau, kad yra tam tikra problema. Tačiau kalbame apie 2017 m. įvykius, dalis žmonių į VTEK skirti jau po to. Aš tikrai nedrįsčiau net (kalbėti) apie VTEK atšaukimą ir interpeliavimą. Seimo pirmininkas, komiteto pirmininkė ar pats pirmininkas turėtų siūlyti, kaip iš tos situacijos galima išeiti“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad institucijos, pasiūliusios savo narius į komisiją, galėtų svarstyti apie jų atšaukimą. Tačiau jis pats dėl Vyriausybės pasiūlyto nario veiklos teigė neturįs jokių abejonių.

„Valstiečiai“ nepriėmė sprendimo dėl apkaltos P. Urbšiui rengimo.

„Dėl P. Urbšio šiandien frakcijoje nebuvo svarstymo, bet aš skeptiškai vertinčiau, ar tai yra tas momentas, kada reikėtų kalbėti apie apkaltą“, – sakė S. Skvernelis.

Dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio premjeras teigė išvis nematąs net ką kalbėti.

„Žinant Seimo pirmininką, jo charakterį, bruožus ir padorumą, aš tikrai nematyčiau (pagrindo abejoti)“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė taip nemanąs, kad ši situacija sukomplikuos situaciją dėl to, kad VTEK turi priimti sprendimą dėl švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės.

„VTEK yra principingas, ir šios sudėties komisija, patinka mums ar nepatinka, priima sprendimus, ir tie sprendimai turi būti gerbtini“, – sakė S. Skvernelis.

R. Karbauskio pareiškimus S. Skvernelis vertina kaip jo asmeninę nuomonę.

„Kiekvienas galime turėti savo nuomonę, ir ją pareikšti. Tikrai , kas skaitė, ir kas domėjosi, tie metodai gali būti įvairiai vertinami, bet reikia surasti sprendimą. Aš tikrai nemanau, kad in corpore šita institucija negalima pasitikėti, dėl atskirų narių – tas , kas siūlė, jeigu atskiri nariai yra susikompromitavę, tai tos institucijos turi juos atšaukti ir siūlyti kitus narius“, – sakė S. Skvernelis.

Vertina, kaip spaudimą VTEK

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis esamą situaciją vertina kaip spaudimą VTEK.

„Paviešinus neteisėtai įrašytą informaciją, A. Širinskienė pati, turbūt, nusipelnytų apkaltos“, – sakė G. Landsbergis.

Jo vertinimu, spaudimas VTEK vyksta siekiant apsaugoti švietimo ir mokslo ministrę J. Petrauskienę.

„Dabar yra svarstomas J. Petrauskienės atvejis. Mes labai laukiame VTEK išvadų, kurios kaip jie patys sakė, turėtų lemti, ar ji lieka poste. Ir čia yra pasakoma, kad „mes jus galime visus atleisti“. Kaip VTEK nariams priimti sąžiningą sprendimą?“, – retoriškai klausė G. Landsbergis.

Jis vylėsi, kad iš komandiruotės Izraelyje grįžęs Seimo pirmininkas, „užims valstybinę poziciją ir apgins VTEK“. Dėl susidariusios situacijos G. Landsbergis oficialiai kreipėsi į V. Pranckietį.

Įtaria, kad VTEK nori grąžinti į Valentukevičiaus laikus

Pats P. Urbšys R. Karbauskio elgesį vertina kaip norą VTEK sugrąžinti į R. Valentukevičiaus laikus, „kai jam arba su juo susijusiems asmenims išrašinėdavo palankias pažymas“.

„Prisimenu Gretos ir „Agrokoncerno“ nuomojamo džipo istoriją“, – sakė P. Urbšys.

Jis taip pat pakartojo manąs, kad R. Karbauskis nusprendė suvesto politines sąskaitas, ir panaudojo informaciją keršto akcijai įgyvendinti.

„Bet kalbant apie patį faktą, jis yra skandalingas, ir VTEK nariai turi pasiaiškinti, ar tas įrašas yra tikras. Jeigu paaiškėtų, kad taip yra, VTEK nariai, kurie figuruoja pokalbyje, turi spręsti dėl savo tolesnio buvimo komisijoje. Jeigu paaiškėtų aplinkybės, kad politikas darė jiems įtaką, šiuo atveju P. Urbšys, tai jam turi būti inicijuojama apkalta“, – sakė P. Urbšys.

Jis patikino jokio spaudimo VTEK nedaręs.

„Bet kai komisijos nariai informavo apie komisijos veiklos trūkumus, galimus drausminius draudimus, (…) tai buvo pasakyta „neslėpti, o išsiaiškinti“, buvo sudaryta komisija, pripažinta, kad pažeidimai yra šiurkštūs“, – sakė P. Urbšys.