„Pagarsinsiu, ko mes čia susirinkome. Yra bendra komisijos narių pozicija. Tu tikriausiai žinai. Žodžiu, yra dvi alternatyvos. Manau – pirma geresnė bus. Pristatysiu pirmą pradžiai. Žodžiu, parašai prašymą, kad atleist iš daro savo noru, gauni už atostogas tas, kur sakei, du mėnesius, ir dar gauni dar plius du mėnesius, ar kiek priklauso, išeitinę.

Antra alternatyva – sudarom komisiją ir gauni drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo. Kadangi tai bus jau sisteminis pažeidimas, ir pažeidimų yra ne vienas, išeini su nuobauda iš darbo be kompensacijos. Ta pozicija yra pristatyta Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete, pirmininkas taip pat sakė, kad reikia taip daryti. Žodžiu, tau dvi alternatyvos. Gerai pagalvojus, man atrodo pirma – geresnė“, – įraše girdimas VTEK nario Virginijaus Kanapinsko balsas.

M. Siaurys paaiškino, kad jo gyvenimo planas buvo vykti atostogų į Ameriką, kur gyvena jo tėvai, ir sergantis jo tėvas.

„Aš esu nusipirkęs bilietus ir išvežu visą šeimą. Gegužės 29 d. išvažiuoju į Ameriką, ir grįžtu tik rugpjūčio 3 d. Dabar – tokia situacija, aš pasiėmiau atostogų, nes noriu jums maišyti veikti, noriu susirasti darbą, kad man nereikėtų dalyvauti konkursuose – perkėlimo būdu, ar ką. Todėl nenoriu būti atleidžiamas. Aš čia negrįžtu, priduodu archyvą, (…) ir čia manęs nebus daugiau, tikrai jums tą prižadu“, – sakė M. Siaurys.

Buvęs VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius teigė kalbėjęs su M. Siauriu, ir rekomendavęs jam ieškotis darbo.

„Mes kalbėjome su juo dar iki mano atleidimo, aš jam sakiau: „tu ieškokis darbo“. Aš šitą pasakiau ir Seimo pirmininkui“, – sakė R. Valentukevičius.

Perpasakojo įspūdžius iš Seimo

VTEK narys Saulius Katuoka bandė aiškintis M. Siaurio motyvus eiti atostogų.

„Pirmas klausimas, kuris manęs šiek tiek neįtikina: tu būsi keturis mėnesius atostogų? Tai kaip tu, išvykęs nuo rytdienos iki rugpjūčio“, – klausi S. Katuoka

M. Siaurys atsako, kad išeina atostogų „nenorėdamas šito persekiojimo“, o paskui pasiims laisvas dienas.

S. Katuoka replikavo nesuprantąs logikos. „Reiškia, jeigu jis išeina šalių sutarimu, pavyzdžiui, nuo rytdienos, tai jis gauna dar daugiau pinigų, ir turi teisę tuos keturis mėnesius išnaudoti. (…) Dabar tu sakai, kad užsiiminėsi individualia veikla. Kas pakenks tau individualia veikla užsiiminėti, jeigu išeisi šalių sutarimu?“, – klausė VTEK narys.

Paskui jis sakė galįs atskleisti dar daugiau detalių.

„Virgis (Kanapinskas) ne viską pasakė, mane nustebino susitikimas Seime. Dieve mano, tavo klausimui buvo skirta 15 min. (…) Ten buvo pasakyta: „duokit kompensaciją, kad jo neliktų“, – sakė S. Katuoka.

Jis aiškino M. Siauriui, kad išėjus iš pareigų šalių susitarimu, jis galės užimti ir kitas valstybines pareigas. Šis paprašė šį pokalbį perkelti vėlesniam laikui.

„Ar mes galime šitą pokalbį pradėti rugpjūčio 15 d.? Aš jau tada neprašysiu kompensacijos. Aš tada pats atsileisiu“, – sakė M. Siaurys.

Sprendžia dėl apkaltos

Ketvirtadienį „valstiečių“ frakcija sprendžia dėl apkaltos tuometiniam Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkui Povilui Urbšiui. „Valstiečių“ lyderis teigė laukiąs atsakymų ir iš Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio.

P. Urbšys yra sakęs, kad R. Karbauskis jam kerštauja.

Kaip rašė BNS, VTEK tyrimo komisija pernai rudenį nustatė, kad komisijos Prevencijos skyriaus vadovas M. Siaurys sumenkino dalykinę įstaigos reputaciją ir viršijo tarnybinius įgaliojimus, rengdamas išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, (ji nedeklaravo, kad jos motina iš R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ nuomoja automobilį), dienraščiui „Klaipėda“ pateikdamas išankstinę nuomonę dėl buvusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės elgesio, neteisėtai rinkdamas duomenis apie VTEK narius ir darbuotojus.