„Mes matome vieną žingsnį - iš tikrųjų tai, ką aš pavadinau nuline tolerancija net ir smulkiems nusižengimams. Tai kelsime premjero atsakomybės klausimą“, - antradienį žurnalistams Seime sakė A. Kubilius.

Jis neatmetė ir interpeliacijos galimybės. „Gali būti įvairiai keliamas klausimas dėl atsakomybės“, - į klausimą, ar galima interpeliacija, atsakė A. Kubilius.

Jo teigimu, premjeras atsistojęs į Seimo tribūną, neturėtų sakyti netiesos, kad nėra teisės aktų, reglamentuojančių įrašų saugojimą.

„Yra teisės aktai, tie įrašai turi būti saugomi. Atsakymai mus nuvylė. Premjeras vietoj to, kad nuoširdžiai paaiškintų ir prisipažintų, kad kanceliarija galbūt padarė klaidą, jis, kaip aš sakau, kabina makaronus“, - teigė ekspremjeras A. Kubilius.

Pasak jo, yra „išplaunami žodžio laisvės pamatai, teisės į informaciją pamatai ir ta erozija plinta toliau“.

Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sako, kad pirmiausia planuojama kviestis opoziciją kalbėtis, nes „turi būti bendra laikysena visos opozicijos“. Į klausimą, ar bus einama interpeliacijos premjerui link, politikas aiškiai neatsakė, nors ir neatmetė tokios galimybės.

„Aš nenoriu taip sakyti, aš noriu sakyti, kad pirmiausia mes turime susitikti ir bendrai opozicija įvertinti, kokių veiksmų galima imtis. Interpeliacija premjerui vis dėl to yra ypatingai reikšmingas atvejis. (...) Aš neatmetu galimybės, kad ir interpeliacija yra kaip vienas iš galimų variantų kaip atsakas į tokį įžūlų įstatymo laužymą. Bet aš nenoriu užbėgti įvykiams už akių. Tai tikrai pranešime po susitikimo su opozicijos vadovais“,- žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Antradienį iš Seimo tribūnos premjeras S. Skvernelis aiškino, kad pasitarimų garso įrašai, jų darymas ir saugojimas nėra Vyriausybės kanceliarijos viešoji funkcija, tokie įrašai nėra nurodyti Vyriausybės kanceliarijos dokumentacijos plane.

„Vadovaujantis norminiais teisės aktais ir vadovaujantis kanceliarijoje nusistovėjusia tvarka - po to, kai yra surašomas pasitarimo protokolas, skaitmeninis įrašas ištrinamas automatiškai“, - sakė S. Skvernelis.