– Praėjusią savaitę dirbote Japonijoje, bet jūsų pavardė linksniuota vyriausybės pasitarimo įrašo fone. Ar būdamas Japonijoje sekėte, kas vyksta Lietuvoje su tuo įrašu?

– Nemačiau prasmės sekti. Žinoma, šiek tiek teko pasidomėti, bet darbas, kaip sakėte, buvo Japonijoje. O čia tiesiog bandoma padaryti sensaciją ten, kur jos nėra.

– Pirmadienį sulaukėme jūsų reakcijos „Facebook“. Sakėte, kad galite viešai pakartoti kiekvieną žodį, kurį sakėte vyriausybės pasitarime ir kurie liko sunaikintame įraše. Tai ar galite dabar pakartoti?

– Be abejo. Ten absoliučiai nebuvo kalbama nei apie žurnalistus, nei apie galimybę varžyti žurnalistų profesinę veiklą. Tiesiog buvo pateiktas nekokybiškas pasitarimų protokolo sprendimas ir tobulintinas įstatymas, kuris įsigaliotų, jeigu Seimas priimtų, sausio 1 d. Tai vyriausybė priėmė sprendimą pritarti įstatymui iš esmės ir jį tobulinti iki posėdžio.

Pirmiau tai buvo pasitarimas dabartinei situacijai spręsti, atrasti tinkamą teisinį kelią, kad būtų pašalinta ta ydinga praktika, kokia buvo taikoma iki šiol (ką nustatė naujasis Registrų centro vadovas), kad duomenys ne tik žiniasklaidos priemonėms, bet ir kitiems subjektams buvo teikiami nesilaikant įstatymų tvarkos, nemokamai arba neturint sutarčių. Tiesiog galbūt diskusija labiausiai išsivystė dėl to, ar žiniasklaidos įmonių grupė, ar įmonė siekia pelno ar nesiekia.

– Tai jūs sakėte, kad žiniasklaida yra verslas?

– Be abejo, žiniasklaida yra verslas, nes natūralu, kad kiekviena įmonė turi siekti pelno, bet niekada nebuvo kalbama, diskutuojama ir kvestionuojama dėl to, kaip žurnalistams teikti informaciją, ar neteikti informacijos. Apie tai net diskusijos nebuvo.

– Viena iš pasitarimo dalyvių sakė, kad ten nuskambėjo tokių palyginimų, kurių ji net nenorėtų cituoti. Kas tai per palyginimai?

– Tai reikėtų pacituoti. Aš tikrai neprisimenu, kad kas nors iš kabineto būtų pasekęs kokį nors neetišką, netaktišką palyginimą.

– Konkrečiai panašu, kad jūs tuos palyginimus sakėte.

– Matot, konkrečiai panašu... Tai vėlgi vadovaujamasi gandais ir bandoma interpretuoti, padaryti tai, ko nebuvo. Labai aiškus, kaip minėjau, sprendimas – įstatymų projektui pritarti iš esmės, tobulinti jį.

O šiai situacijai spręsti buvo siūlomi teisiniai būdai, net ir kad už simbolinį vieno euro cento mokestį teikti informaciją, tačiau teisininkai to sprendimo buvo nematę ir natūralu, kad tokie sprendimai pasitarime negali būti diskutuotini.

Mes pasitarime daug klausimų diskutuojame, tai yra pasitarimas, o į posėdį turi ateiti klausimai, kurie turi būti vizuoti ir teisininkų, ir privalo būti Teisingumo ministerijos pritarta, tai trečiadienį, kai buvau Japonijoje, buvo suderinta, kad tas klausimas bus įtrauktas į posėdį ir jis buvo priimtas“

– Tai taip išeina, kad viena iš pasitarimo dalyvių tiesiog meluoja, kad ten buvo daug emocionalių pasisakymų apie žiniasklaidos laisvę?

– Ne, ji nemeluoja, buvo daug emocionalių pasisakymų. Bet ne apie žiniasklaidos laisvę, o apie tai, ar žiniasklaidos priemonėms, ypač toms, kurios yra kitų didžiųjų įmonių grupėje, kurios turi tikrai milijoninius pelnus, privalo būti tokiu būdu teikiami duomenys.

Mes tikrai neabejojame, kad žurnalistai tuos duomenis turi gauti, bet aprūpinti darbo priemonėmis žurnalistą turi įmonės savininkas. Dabar tokie sprendimai priimti. Yra laikinas sprendimas, bet laikinas sprendimas negali būti tvarus, nes įstatymas to nenumato. Todėl yra ir vyriausybės posėdyje pritarta įstatymui ir kreiptasi į Seimą, kad ypatingos skubos tvarka būtų priimtos įstatymo pataisos. [...]

– Kodėl tada yra sunaikintas įrašas, jeigu ten nebuvo nieko tokio pasakyta?

– Tai klausimai kanceliarijai. Tai įprasta praktika. Visą laiką taip buvo elgiamasi. Kai pasirašomas protokolas, tai kas su tais įrašais yra ar nėra [daroma], atleiskite, man nei įdomu, nei tai mano tiesioginė atsakomybė.

– Ar jūsų kas nors atsiklausė prieš sunaikinant įrašą?

– Tikrai ne, tokių klausimų niekada niekas neuždavinėja.

– Tai jūs nežinojote, kad bus sunaikintas šis įrašas?

– Aš nesidomiu šia virtuve. Ką aš turiu padaryti, tai per tam tikrą laikotarpį pasirašyti vyriausybės pasitarimo protokolą. Tai ir buvo padaryta.

Bus papildyta.