Seimo opozicija reiškia premjerui pretenzijas dėl žodžio laisvės suvaržymų ir klausia, kodėl spalio 3 d. Vyriausybės pasitarime jis asmeniškai užblokavo susisiekimo ministro Roko Masiulio iniciatyvą neatlygintinai teikti Registrų centro duomenis žiniasklaidos atstovams, kaip buvo iki tol.

Taip pat Vyriausybės vadovo teiraujamasi, ar jis pats sumanė, ar kieno nors patartas davė neteisėtą politinį nurodymą Vyriausybės kanceliarijos tarnautojams ar politinio pasitikėjimo pareigūnams šį Vyriausybės pasitarimo garso įrašą sunaikinti. Kas ir kuriam Vyriausybės kanceliarijos darbuotojui įvykdyti pateikė nurodymą sunaikinti įrašą?

Politikų kreipimesi į S. Skvernelį primenama Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, tiesiogiai atsakingos už visuomenės informavimo normų laikymosi priežiūrą, spalio 5 d. pozicija, kad žiniasklaidos atstovų prašytas Vyriausybės pasitarimo garso įrašas privalo būti pateiktas.

Opozicija akcentuoja, kad nurodymas sunaikinti įrašą pažeidžia Vyriausybės kanceliarijos darbo tvarką nustatantį teisės aktą.

Atsakymų iš premjero laukia Seimo nariai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės.

Tuo tarpu visą pastarąją savaitę Japonijoje su oficialiu vizitu viešėjęs ir ažiotažą sukėlusio sprendimo nekomentavęs S. Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad niekada nesiekęs varžyti žiniasklaidos laisvės. Kartu premjeras pridūrė, kad savo išsakytų žodžių apie žiniasklaidą neišsižadantis.

„Suprantu, kodėl mano pasisakymas, kad žiniasklaida taip pat yra ir verslas, kuris neša pelną savininkams, sukėlė tokią reakciją. Nepaisant to, galiu viešai pakartoti kiekvieną žodį, kurį sakiau Vyriausybės pasitarime“, - pirmadienį feisbuke rašė ministras pirmininkas.

S. Skvernelis socialinio tinklo įraše taip pat užsiminė ir apie ištrintą Vyriausybės pasitarimo įrašą. Jis toliau gynė anksčiau deklaruotą Vyriausybės poziciją, kad pasitarimų dalyvių teisė kalbėti neviešai bus ir toliau gerbiama

„Jei manoma, kad tai pažeidžia teisės aktus, yra teisinis kelias tokiems ginčams spręsti. Tai gali išaiškinti teismai, kurių galutiniai ir neskundžiami sprendimai bus gerbiami bei vykdomi“, - komentavo premjeras.

ELTA primena, kad žurnalistų ir visuomenės pasipiktinimą sukėlė Vyriausybės atmesti Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimai, kurie turėjo grąžinti žiniasklaidai nemokamą prieigą prie Registrų centro duomenų, kuriuos teikti nemokamai buvo nustota rugsėjo viduryje.

Viešojoje erdvėje teigiama, kad premjeras visuomenės dėmesio sulaukusiame Vyriausybės pasitarime itin grubiai pasisakė apie žurnalistus ir žiniasklaidą priskyręs verslui, teigė, kad jam duomenų teikti nemokamai nereikia.