Laidoje „DELFI Diena“ viešėjusi sinoptikė I. Marcinonienė pasakojo, kad spalio pradžioje užsukęs šaltukas pasitraukė ir grįžo rekordiškai šilti orai: „Grįžome prie neįprastai šiltų orų, vakar sumušėme rekordus dvylikoje meteorologinių stočių“.

Sinoptikės teigimu, šiuo metu, pagal daugiametes normas, vidutinė temperatūra turėtų būti vos 8-9 laipsniai, o mes džiaugiamės kur kas šiltesniu rudeniu.

Prognozuojama, kad šis savaitgalis bus itin šiltas, šiluma nesitrauks ir kitą savaitę. „Gal kitos savaitės pati pabaiga, gal sekmadienis ar tik kitas pirmadienis bus šaltesnis, – įvardijo sinoptikė I. Marcinonienė. – Juk turi rudenėlis parodyti savo nagus: ir vėjo, ir lietaus.“

Anot sinoptikės, kitą savaitę nebus didelio skirtumo tarp dienos ir nakties temperatūros. Dienomis temperatūra kils iki 13-18 laipsnių. Šilti orai laikysis iki kitos savaitės pabaigos.

Ši Bobų vasara išties ilga, ar tai nėra neįprastas reiškinys? „Tai neįprasta. Jau senokai buvo, kad daugiau kaip savaitę ar dešimt dienų tęstųsi Bobų vasara, – teigė sinoptikė. – Prisiminkime, pernai Bobų vasaros visai neturėjome, užpernai Bobų vasara buvo užsukusi tik trumpam, kartais ji net pasidalija į dvi dalis.“

Šiuo metu džiaugiamės net aukštesne nei dvidešimties laipsnių temperatūra, tačiau sinoptikė įvardijo, kad tokiu metu Lietuvoje yra buvę visko. „1967 metų spalio viduryje, panašiu laikotarpiu, pietvakarių vėjo gūsiai buvo 34 m/s, Klaipėdoje buvo užfiksuoti net 40 m/s vėjo gūsiai. Jei neklystu, Palangoje ir tiltas tuo metu buvo nusiaubtas, – teigė sinoptikė. – 1992 metų spalio viduryje prabudę lietuviai pamatė 46 cm sniego dangą.“

Šis ruduo išskirtinis ne tik dėl šilumos, šis ruduo itin sausas. „Oras sausas ir jis vis sausėja“, – kalbėjo sinoptikė, artimiausiu metu neprognozuodama jokio lietaus.

Šalnų ore taip pat dar teks palaukti. „Jau turėjome šalnų Varėnos rajone, buvo iki 6 laipsnių šalčio, bet ne ore. Ore buvo vos 2 laipsniai“, – teigė I. Marcinonienė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šeštadienio orus Lietuvoje lems anticiklono šiaurės vakarinė dalis. Dieną visoje šalyje dangus bus giedras, tik kartkartėmis praplauks pavieniai debesys. Naujausia prognozė rodo, jog neišvarvės nė lašas lietaus. Vėjas suksis iš pietryčių, pietų, jo greitis sieks 4–9 m/s. Aukščiausiai termometrų stulpeliai įdienojus kils iki 16–21 °C.

Šeštadienį Vilniuje apsistos ramūs ir šilti orai. Debesuotumas bus mažas, į akis įkyriai spigins saulė. Lietaus nenumatoma. Gaivins vidutinio stiprumo pietryčių, pietų vėjas, 4–9 m/s. Dieną oras šils iki 17–19 °C.

Sekmadienį mus toliau lepins Bobų vasara. Nelis nei naktį, nei dieną. Temstant vietomis formuosis rūkas. Pūs pietryčių vėjas, 4–9 m/s. Naktį oro temperatūra nukris iki 3–8 °C, šilčiau bus tik pajūryje, 10 °C. Didžiausia šalnų tikimybė egzistuoja Lietuvos pietryčiuose, dirvos paviršiuje šals iki -3 °C. Dieną mėgausimės 16–20 °C šiluma.

Pirmadienio orai bus identiški sekmadieniniams.