Iš 99 balsavime dalyvavusių Seimo narių 52 parlamentarai A. Širinskienės projektui pritarė, prieš buvo 37, o susilaikė 6. Siūlomoms pataisoms ekspertinio vertinimo paprašė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Pasak jo, šia galimybė šiame Seime jis tikriausiai pasinaudojo paskutinį kartą.

Pačią iniciatyvą opozicija sutiko labai skeptiškai - ne tik kaip nusigręžimą nuo „valstiečių“ duotų pažadų - sprendimus įgyvendinti remiantis ekspertų įžvalgomis, tačiau ir kaip realų pasikėsinimą į demokratines vertybes.

Tačiau su opozicijos kritika A. Širinskienė nesutinka. Politikė kategoriškai atmeta opozicijos priekaištus ir aiškina, kad taip profesionaliai, remiantis mokslininkų išvadomis, dar nedirbo nė vienas Seimas.

Ji teigia, kad Seimo statuto pataisos yra būtinos, siekiant įtvirtinti teisingumo, protingumo ir teisinės valstybės principus. Seimo narė sako siekianti, kad teisės akto ekspertinis vertinimas būtų atliekamas tik tada, jei tam pritaria posėdyje dalyvaujančių parlamentarų dauguma. „Valstietė“ tvirtina, kad atskira Seimo narių grupė negali įgyti didesnių galių nei visas Seimas.

Politikė net užsiminė, kad neatmetanti galimybės kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar keisti ketinama Statuto norma neprieštarauja Konstitucijai.

Šie valdančiajai daugumai priklausančios politikės siūlymai ne tik nėra suprantami, tačiau ir gąsdina opozicijos atstovus.

Liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas, prieštaraudamas A. Širinskienės siūlomoms pataisoms, teigė, kad šiuo sprendimu yra tiesiog mažinamas ekspertų dalyvavimas sprendimų priėmimo procese, nors, pabrėžė politikas, „valstiečiai“ patys prieš rinkimus žadėjo profesionalumą ir ekspertinį projektų vertinimą.

Politikas, taip pat primindamas skandalingai iš Seimo pasitraukusios Gretos Kildišienės pasakytus žodžius, kad „valstiečiams“ trukdo dirbti opozicija ir žiniasklaida, A. Širinskienės klausė, kodėl ši nemėgstanti opozicijos.

A. Širinskienė nesutiko ir teigė, kad valdantieji, priimant sprendimus, nuolatos kreipiasi į akademikus patarimų.

„Būtų neteisinga ir nesąžininga sakyti, kad Seimo priimami sprendimai nėra pagrįsti profesionalumu, (...) mokslo išvadomis ir taip toliau. Tikrai taip nėra. Aš manau, kad šie Seimo sprendimai yra kur kas labiau pagrįsti mokslininkų ir profesionalų patarimais negu, kaip mes turėjome praktikas su ankstesniais Seimais, turėjome sprendimus, pagrįstus įvairiomis dėžutėmis“, - liberalui atsakė A. Širinskienė.

Socialdemokratas Juozas Olekas aiškino, kad „valstietės“ siūlymas yra tiesiog opozicijos teisių apribojimas.

Pasak jo, egzistuojanti Statuto norma iki tol niekam abejonių nesukėlė ir buvo skirta, kad ne tik dauguma, bet ir Seimo mažuma galėtų parodyti tam tikrą iniciatyvą. Socialdemokratas klausė, ar A. Širinskienė nemano, kad jos siūlymas yra tiesiog mažumos teisių apribojimas.

„Nemanau, kad tai yra mažumos apribojimas, nes, jeigu pasiūlymai yra racionalūs ir jeigu yra reikalingas ekspertinis vertinimas, aš manau, kad mes visada ir šiame Seime, ir kituose Seimuose turėsime politinę valią paremti papildomas ekspertizes“, - atmesdama J. Oleko argumentus, aiškino „valstietė“.

„Nemanykite, kad prieš jus nebuvo tokių, kurie galvojo, kad atėjo šimtmečiams į šią posėdžių salę“, - sakė kitas socialdemokratas Algirdas Sysas. Panašius klausimus politikei adresavo ir konservatorius Andrius Kubilius.

„Ar jūs galvojate, kad niekada nepralaimėsite rinkimų, kad atėjote į valdžią amžinai, ar jūs galvojate, kad esate vienadienė partija ir kituose rinkimuose jau būsite išsisklaidę“, - klausė konservatorius.

„Mes kitais metais laimėsime rinkimus“, - cituodama „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio žodžius, A. Kubiliui atsakė A. Širinskienė.

Tačiau konservatorius primygtinai ragino galvoti „valstiečius“ apie ateitį, kad, pralaimėję 2020 m. rinkimus ir atsidūrę opozicijoje, patys „valstiečiai“ vėliau“ neprašytų pačių pašalintų teisių grąžinimo.

Galiausiai diskusijas užbaigė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, paprašęs „valstietės“ siūlymui ekspertinio vertinimo. Pasak jo, galbūt paskutinį kartą.

„Matydamas, kur link krypsta šio įstatymo pateikimas ir tolesnis svarstymas, aš, pasinaudodamas opozicijai paskutinį kartą tenkančia teise, opozicijos vardu kreipiuosi pagal 145 straipsnio antrąjį punktą ir prašysiu ekspertizės“, - kalbėjo G. Landsbergis.

„Ekspertai turi atsakyti, ar šio įstatymo pakeitimas nepablogina demokratijos situacijos Lietuvoje“, - apibendrino politikas.

Šiuo metu Statutas numato, kad 1/5 Seimo narių turi teisę kreiptis dėl ekspertinio vertinimo atlikimo, ir ekspertinė išvada yra teisės aktą lydintis dokumentas, pristatomas svarstymų komitetuose ir Seimo posėdyje metu.

ELTA primena, kad ekspertinio vertinimo teise Seimo opozicija paprašė dėl valdantiesiems „socialdarbiečiams“ naudingų pataisų, keičiančių partijų finansavimo tvarką. Tokio pat vertinimo paprašyta ir dėl Lietuvos socialdemokratų partijos lyderiui Gintautui Paluckui kelią į savivaldos rinkimus užkertančių pataisų priėmimo.