Laidoje „DELFI Dėmesio centre“ trečiadienį dalyvavęs prof. Vytautas Landsbergis paatviravo, kad partijos rinkimuose balsuos už I. Šimonytę. Pasiteiravus, ar toks partijos patriarcho pasisakymas neužduoda nepalankaus tono partijoje, V. Ušackas teigė to nesureikšminantis.

„Aš labai gerbiu prof. V. Landsbergį, su juo teko daug dirbti ir tuo didžiuojuosi. Bet partija tai nėra Landsbergių šeimos partija. Su visa pagarba jai. Taip, profesorius, taip, Austėja (Austėja Landsbergienė – DELFI) išreiškė paramą I. Šimonytei. Man belieka tikėtis, kad Gabrielius mane remia. O jeigu rimtai, tai manau, kad Lietuvos žmonės yra laisvi. Jie susidarys savo nuomonę, vertindami kandidatų kompetenciją, vertindami jų lyderystės įgūdžius tarptautinėje politikoje ir vertindami jų viziją. Šito aš nesureikšminčiau“, – atsakė V. Ušackas

Pasiteiravus, ar V. Ušackas pasitrauks iš pirminių TS-LKD rinkimų, jei nebus išpildytas jo noras atidėti TS-LKD rinkimus dėl to, kad juose negali balsuoti partijos nariai, gyvenantys užsienyje, politikas nuo tiesioginio atsakymo išsisuko.

„Pasisakau už atvirus, orius ir garbingus rinkimus, įtraukiant visus Lietuvos piliečius. Manau, kad tai buvo pražiopsota. Aš nuo pradžių apie tai kalbėjau. Gaila, kad tai ir buvo įvertinta, todėl aš ir pasisakiau, kad būtų rinkimai nukelti. Debatai tik prasideda. Galų gale, su pagarba sakau, kad viskas vyksta Vilniaus „Facebook“ burbule“, – spaudos konferencijos metu teigė V. Ušackas.

Kandidatas paragino konkurentę I. Šimonytę apsilankyti ne tik Vilniaus mieste. „Kviečiu I. Šimonytę debatuoti ne tik Vilniuje, bet vykti į Lietuvos provinciją, atrasti visą Lietuvą ir tuo pačiu metu sudaryti sąlygas Lietuvos piliečiams, kurie nori dalyvauti Lietuvos politiniame gyvenime. Antraip tai nebus demokratijos šventė“, – akcentavo V. Ušackas.

Pasiteiravus, ar jis tikrai nedalyvaus prezidento rinkimuose, jei pirminius partijos rinkimus laimės I. Šimonytė, V. Ušackas atsakė, kad nesvarsto, kas bus, jeigu bus. „Skatinu, raginu partijos vadovybę sudaryti sąlygas oriems, teisingiems rinkimams, kad kuo daugiau žmonės žinotų apie demokratijos šventę. Visą energiją, sumanumą ir darbą, intelektualinį ir fizinį, skiriu tam, kad laimėčiau rinkimus. Ir juos, manau, galiu laimėti“, – teigė jis.

Kandidatas pabrėžė, kad negalvoja apie lapkričio 5 dieną vyksiančius rinkimus, o galvoja apie užsienio lietuvius.

Lietuva turi išlaikyti santykius su Rusijos piliečiais

Kalbėdamas apie savo užsienio reikalų ir nacionalinio saugumo programą, V. Ušackas akcentavo nacionalinio saugumo svarbą.

„Gyvename ant hibridinio karo fronto linijos, stebime ekonominius ir geopolitinius galios pokyčius tarptautinėje politikoje, kur niekas nebegali būti tikras, kas nutiks rytoj“, – teigė V. Ušackas.

„Rusijos veiksmai, griaunantys tarptautine teise grįstą Europos saugumo architektūrą, kelia grėsmę Lietuvos saugumui, – sakė kandidatas į prezidentus.

Anot V. Ušacko, santykiai su Rusija yra galimi, jei bus įgyvendinti Minsko susitarimai ir Rusija nutrauks okupacinius veiksmus Gruzijoje ir Ukrainoje. Taip pat kandidatas pabrėžia, kad Rusija turi nustoti perrašinėti istoriją, pripažinti Stalino nusikaltimus.

Santykiai su Rusija yra galimi dabar, sakė kandidatas, tačiau reiškiant Lietuvos interesus. „Savo ruožtu Lietuva turi išlaikyti santykius su Rusijos piliečiais, žmogaus teisių gynėjais“, – sakė jis.

Anot jo, Lietuva turėtų rodyti iniciatyvą, kuriant strategiją jau po-Putiniško scenarijaus atveju. „Nenurašykime galimos europietiškos Rusijos galimybės, nesudeginkime tiltų, bet reikšime savo poziciją, mintis ir idėjas“, – teigė kandidatas.

Pristatė detalią programą

Kandidatas kalbėjo, kad ir toliau siektų artimų santykių su Vokietija ir Skandinavijos šalimis, išlaikytų santykius su Jungtine Karalyste, taip pat stiprintų santykius su Izraeliu.

Diplomatas taip pat ragina sutelkti Lietuvos diplomatines pastangas, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė taptų naująja Europos Komisijos (EK) pirmininke.

V. Ušacko pateiktoje programoje parašyta, kad jis sieks, jog Lietuvoje atsirastų JAV karinė bazė. Paprašius šį siekį sukonekretinti, kandidatas teigė, kad jo tikslas glaudesni santykiai su JAV kareiviais - jų pratybos Lietuvoje.

Kandidatas į prezidentus pristatė 5 žingsnių programą, akcentuodamas lietuvybės svarbą, modernią ir konkurencingą ekonomiką, gynybinių pajėgumų skatinimą, Lietuvos, kaip istorinės regiono lyderės, vaidmenį, ir sumanesnę diplomatiją, kuri galėtų padėti verslui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (375)