Kultūros komitete užvirė labai arši diskusija. Vygintas Gasparavičius taip pat dalyvavo tame posėdyje ir papasakojo, kodėl taip nustebo, kai išgirdo, apie ką kalba mūsų politikai.

„Šiandien Seimo kultūros komitete kalbant ir svarstant etninės kultūros klausimus kultūros komiteto pirmininkas išreiškė tokią gana įdomią mintį. Kad, anot jo, nėra teisinga, kad vaikai trokšta vykti į Laplandiją aplankyti Kalėdų Senelio.

Kita komisijos narė paantrino, kad su tuo yra problemų ir Vilniaus mieste su kalėdine eglute, kad ten skamba ne tokia muzika, kokia turėtų skambėti, nes nelietuviška.

O kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, neįvardydamas tikslios vietos, užsiminė, kad yra Lietuvoje vieta, kur nėra, kaip jis pats sakė, Senelio Šalčio, o yra tik Kalėda lietuviška. Tai, manau, kad su tuo jau tikrai yra užsižaista. Vis tik nereikėtų priešinti Vakarų kultūros su mūsų etnine kultūra“, - „Info TV“ sakė V. Gasparavičius.

Tiesa, pats komiteto pirmininkas R. Karbauskis ramina ir sako, kad tai tebuvo kalbos, kurios tikrai neatsidurs įstatymų pakeitimuose.

„Tai pirmiausia yra pokalbiai, kurie nieko bendro su komiteto veikla neturi. Aš, kaip suprantu, jūs kalbate apie mūsų etninę kultūrą, kad kolegos iš komisijos paminėjo, kad Naujųjų metų išvakarėse groja muzika, kuri visiškai nieko neturi bendro su mūsų etnine kultūra, bet tai jokiu būdu nėra siūlymai.

Tai tiesiog buvo pokalbis, žmonės pasidalijo savo nuomone. Bet, žinoma, kaip tą gali paneigti. Galvojama yra tik apie tai, kad reikia šviesti visuomenę, bendruomenę, kurias pasveikins Kalėda, apie tai ir buvo kalba, kad sudominimu būtent etno dalykais, kad jie yra įdomesni žmonėms“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Kalėdų niekas nepavogs

Vos per kelias valandas ši naujiena sulaukė nemažo žmonių susidomėjimo, o savo socialinio tinklo paskyroje R. Karbauskis nusprendė viską paaiškinti detaliau.

„Niekas Kalėdų iš mūsų nepavogs.

Šiandien Kultūros komiteto posėdžio pabaigoje kolegos ėmė nagrinėti etnokultūros temą. Kalbėti apie tai, kad pamažu atsisakome savo lietuviškų tradicijų ir gražiausias šventes pasitinkame įpindami vis daugiau kitų šalių kultūrų elementų, kurie daugiau siejami su komercija. Sutinku su kolegomis ir manau, kad kalbant apie vieną gražiausių metų švenčių - Kalėdas, turėtume prisiminti Kalėdą, lietuvišką šios šventės personažą, kurį baigiame pamiršti. Jis kitoks, nei kitų kultūrų Kalėdų simbolis. Iš visų pasaulio Kalėdų Senelių mūsų Kalėda išsiskiria ir apdaru - šviesiais kailiniais. Kalėda, simbolizuoja vaikų norų margumą ir gebėjimą juos pildyti. Pasak etnografų, šviesi spalva reiškia šviesos laukimą ir yra didžiojo pasikeitimo bei šviesos sugrįžimo simbolis. Pasakodami vaikams istorijas apie lietuvišką Kalėdų Senį - Kalėdą, pasiūlydami lankyti jį, rašyti laiškus su norais, galime sustiprinti pasididžiavimo savo tradicijomis jausmą, tuo pačiu galime tapti įdomūs ir žmonėms iš kitų šalių.

Kad mažai žinome apie Kalėdą, liudija ir tai, jog dažnas neteisingai galvoja, kad Kalėda yra moteriškos giminės. Žinoma, tikrasis senasis Kalėda dėl to tikrai nesupyks ir nepraras dosnumo“, - feisbuke rašo R. Karbauskis.