Pasak prezidentės patarėjo, LRT tarybos veikla buvo pavyzdys įvairioms institucijoms, o komisijos noras šią veiklą pakeisti kelia nemažai įtarimų.

„Su tarybos funkcijomis tikrai nebuvo keliami klausimai, kad tarybos nariai deleguojami netinkamai. Kaip tik žiūrint šioje vietoje į mūsų sudaromą LRT tarybą, tikrai ne kartą įvairiuose kontekstuose Lietuvos pavyzdys buvo pristatomas kaip vienas pažangiausių (...) Tokie komisijos norai, kad kadencijos galėtų sutapti, kad būtų formuojama taryba „vienu ypu“. Tai jau būtų žingsnis atgal, ir tai prisidėtų prie politizavimo “, - antradienį ,,Žinių radijui“ teigė M. Lingė.

M. Lingė sako, kad pati komisija ir jos sudarymas 32 Seimo narių yra apskųstas Konstituciniam Teismui. Pasak patarėjo, reikia sulaukti ir Konstitucinio Teismo sprendimo.

„Dabar dar nematome konkrečių teisės aktų ir konkrečių pasiūlymų, sunku pasakyti, ar tai tikrai keltų didesnį pavojų, bet pats noras intervenuoti į sudarymo formas jau yra raudonos lemputės užsidegimo momentas, kad gali būti tam tikrų pavojaus ženklų (...) Reikia keisti tuos dalykus, kurie yra būtini, ir turime bėdų, o kai norima keisti gerai veikiančius dalykus. Tai kelia įtarimų, kam to reikia“, - teigė prezidentės patarėjas.

Šiuo metu komisija siūlo keisti LRT tarybos funkcijas, siūloma atsisakyti valdymo organams būdingų funkcijų.

ELTA primena, kad Seimo laikinoji komisija, tyrusi Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) valdymą, finansinę bei ūkinę veiklą, praėjusią savaitę patvirtino savo galutines išvadas. Komisija siūlo struktūriškai keisti LRT valdymą steigiant už ūkinę dalį atsakingą valdybą, tarybai paliekant šviečiamųjų funkcijų priežiūrą. Komisija taip pat siūlo keisti tarybos narių skyrimo tvarką, kad ši sutaptų su Seimo ir prezidento kadencijų pradžia.

Šių metų spalio 3 d. LRT veiklą tyrusi Seimo laikinoji komisija patvirtino savo išvadas. Už jas balsavo 6 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo ir vienas parlamentaras - „socialdarbietis“ Petras Čimbaras - susilaikė.

Komisijos išvados bus teikiamos Seimui, kuris spręs, ar joms pritarti.