Į DELFI redakciją kreipėsi Vilniaus miesto Pylimėlių rajono gyventojai. Anot jų, vietos gyventojų iniciatyva Pylimėlių gyvenamajame kvartale, Vilniaus miesto savivaldybė įrengė vaikų žaidimų aikštelę, o dabar ją, niekam nieko nepranešę, pasiryžo nugriauti.

„Ji yra vienintelė vieša žaidimų aikštelė visame Pylimėlių rajone. Yra kelios kitos aikštelės, bet jos prie daugiabučių namų, daugiausiai uždarose teritorijose ir tie gyventojai tikrai nepageidauja, kad lankytųsi pašaliniai žmonės“, – DELFI teigia Pylimėlių gyventojas Šarūnas.

Gyventojas stebisi savivaldybės sprendimu – juk dar neseniai į aikštelę atvežė naujo smėlio, o dabar susiruošė viską nugriauti. „Iš savivaldybės girdėjome pažadą, kad ta žemė yra rekreacinės paskirties, kad tikrai niekas nesikeis, jokios statybos čia nėra įmanomos, nes per sklypą eina dujotiekio trasa, yra aukštos įtampos laidai, valymo įrenginiai visai šalia. Buvo tikinama, kad situacija yra stabili ir nesikeičianti“, – pasakoja Šarūnas.

Tačiau spalio 5 dieną situacija apsivertė aukštyn kojomis ir savivaldybės pažadai virto pelenais. „Gyventojai pastebėjo, kad atvažiavo kažkokie darbininkai. Pirma daugelio mintis buvo, kad ten reikia sutaisyti vieną sūpynę, bet paaiškėjo, kad jie atvažiavo demontuoti aikštelę ir išsivežti visą įrangą. Priežastis, anot jų, buvo, kad sklypas yra privatus, savivaldybė išrenka aikštelę ir jie nieko nenorėjo aiškinti“, – teigia Šarūnas.

Gyventojai, tikina jis, pasipriešino tokiems darbuotojų kėslams ir iškvietė policiją. Iškvietus policiją paaiškėjo, kad darbininkai neturi darbams reikalingų leidimų ir policija paprašė, kad darbininkai paliktų vietą.

„Bet faktas yra toks, kad kažkokiu būdu sklypas, kuris buvo savivaldybės nuosavybė, dabar yra privatus. Tikėtina, kad sklype planuojamos kažkokios statybos, nes kitaip būtų sunku paaiškinti, kodėl reikia demontuoti aikštelę.

Iš mūsų pusės yra parašyti kreipimaisi į savivaldybę su prašymais pateikti kažkokius paaiškinimus. Bet, kaip žinia, mūsų savivaldybė labai mėgsta deklaruoti, kad yra atvira ir bendruomeniška, bet kai reikia priimti sprendimus, ji dažniausiai į kitus neatsižvelgia“, – mano Šarūnas.

Buvo suformuotas žemės sklypas

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vadovas Gintautas Runovičius nurodo, kad kai savivaldybė vietos gyventojų prašymu įrengė vaikų žaidimo aikštelę, panaudota žemė buvo bendro naudojimo teritorija.

„Atstatant nuosavybės teises buvo suformuotas žemės sklypas. Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyrius gavo sklypo savininko prašymą iškelti jam nuosavybės teise priklausančiame sklype esančią vaikų žaidimo aikštelę. Vaikų žaidimo aikštelę planuojama išmontuoti artimiausiu metu“, – teigia G. Runovičius.

„Vadovaudamiesi piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymu, suprojektuoti sklypai nuosavybės teisių į žemę atkūrimui buvusio Vismaliukų rėžinio kaimo pretendentams. Sklypai projektuojami atsižvelgiant į buvusio rėžinio kaimo kartografuotas aplinkines ribas, kuri yra neužimta Nekilnojamojo turto registre įregistruotais žemės sklypais, gyvenamaisiais namais, keliais ir privažiavimais ir perduodami Nacionalinei žemės tarnybai Vilniaus miesto skyriui pagal kompetenciją spręsti nuosavybės teisių į žemę atkūrimo ir sklypų suteikimo neatlygintinai klausimus“, – procesą aiškina G. Runovičius.

Pasiteiravus, kodėl vaikų žaidimo aikšteles prižiūrinčios bendrovės „Economus“ darbuotojai neturėjo leidimų, Vilniaus miesto savivaldybės atstovė spaudai Neringa Kolkaitė atsakė, kad leidimas buvo išduotas spalio 4 dieną ir taip ir nepaaiškino, kodėl darbininkai neturėjo leidimo su savimi.

Taip pat pasitikslinus, ar suformuotas sklypas yra komercinės paskirties, N. Kolkaitė atsako, kad suformuotas žemės sklypas yra kitos paskirties, nenustatant naudojimo būdo. „Kai žemės savininkai jame norės vykdyti veiklą, turės kreiptis dėl naudojimo būdo nustatymo, kuris yra nustatomas pagal parengtus teritorijų planavimo dokumentus arba Bendrąjį planą“, – teigia N. Kolkaitė.

G. Runovičius tikina, kad šiuo metu intensyviai ieškoma kito valstybinės žemės sklypo, kuriame galėtų įrengti vaikų žaidimo aikštelę.

G. Runovičius nurodo, kad vaikų žaidimo aikštelės įrengimas miestui kainavo daugiau kaip 8 tūkst. eurų, aikštelės priežiūra (2012- 2018 m.) kainavo apie 2 tūkst. eur, o demontavimas ir priežiūra apie 1 tūkst. eur.