Trispalve apdengtas laisvės kovotojo karstas ryte buvo atvežtas į Vilniaus universiteto Šventųjų Jonų bažnyčią. Palaikus pasitiko artimieji, kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, pašventino Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, rašė BNS.

A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė žurnalistams sakė, kad šiandien yra ta diena, kai Lietuva atsisveikina su kovojusios Lietuvos vadovu, Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio ginkluotų pajėgų vadu.

„O man – mano tėvelis, mano brangus žmogus, ir aš šiandien išgyvenu labai plačią jausmų skalę. Nes baigsis tas nežinojimas, tas ilgas kelias, kai aš vyliausi, tikėjausi, kad surasime, kad bus kapas. Iš tikrųjų ta diena atėjo, turėsime kapą, turėsiu aš, turės Lietuva, turės ir tie žmonės, kurie dar savo artimųjų gal dar nesurado ir viliasi surasti. Šis kapas ir bus tų kovų už laisvę, nepriklausomybę simbolis“, – teigė A. Ramanauskaitė-Skokauskienė.


Ji sakė ir pati, dalyvaudama partizanų pagerbimo renginiuose, visada jausdavusi ten ir jos tėvelio dalelę ten.

„Taip yra, aš tikiuosi, kad istorijai atsivers visa tiesa, ir tie žmonės, kurie aukojosi, kurie žuvo dėl Lietuvos, kurie nepriklausomybę vertino labiau negu gyvenimą, bus tiesiog pavyzdys jaunimui, kaip reikia mylėti tėvynę, kaip reikia dėl jos aukotis, atiduoti visas jėgas jos gerovei taikos metu, ir taiką saugoti. (…) Ir saugoti savo istorijos garbę, kad ateinančios kartos žinotų, kaip buvo atkovota Lietuvos laisvė“, – sakė A. Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Pabrėžė laidotuvių dienos simbolizmą


Simboliška, kad valstybinės A. Ramanausko-Vanago laidotuvės prasidėjo Mokytojų dieną, atkreipė dėmesį Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio atstovas Zigmas Tamakauskas.

A. Ramanauskas buvo baigęs Panevėžio pedagoginį institutą, dėstė Alytaus mokytojų seminarijoje.

„Dabartiniai mokytojai turėtų imti pavyzdį iš mūsų tautos didvyrio, generolo Ramanausko Vanago, kuris palikęs šiltą mokyklos suolą, ėmė ginklą, ir stojo į kovą už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“, – sakė Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio štabo viršininkas, partizanas Vytautas Balsys – Uosis.

Atsisveikinti su A. Ramanausku-Vanagu atėjo ir jo bendražygis, paskutinis Pietų Lietuvos partizanas Juozas Jakavonis-Tigras.

„Aš susijaudinau. (…) Kai pagalvoji, mes pusantrų metų bunkeriuose praleidome, išsiskyrėme nuo 1946 m., o dabar galiu vėl prieiti prie jo, kur jis yra nebylus. Esu 93 metų, ačiū Dievui dar atmintį turiu. Ačiū, kad mūsų kovas rodote visiems, ypač jaunimui, kad žinotų, kuria tai buvo sunki kova“, – kalbėjo J. Jakavonis-Tigras.

Istorikams – dvilypiai jausmai


Atsiveikinti su A. Ramanausku-Vanagu atėjo ir jį radę istorikas Dalius Žygelis ir archeologas Gintautas Vėlius, kuris šią dieną neslėpė savo šypsenos.

„Situacija yra dviprasmiška. Be abejo, tai yra svarbi data , susikaupimas, bet ir džiaugsmas begalinis, pripažinkime sau tai. Džiaugsmas daugeliu prasmių, tikrai bent jau mano kartai neteko išlydėti Anapilin tokio rango generolo, ir nebeteks turbūt niekada. Galų gale, teisybė turi laimėti. Džiaukimės tuo, ką turime šiandien“, – sakė G. Vėlius.

Istorikas D. Žygelis sakė, kad jam ši diena yra skirta susikaupimui ir apmąstymui – tiek apie A. Ramanausko – Vanago kovą, tiek apie jų atliktus darbus.

Istorikas sakė, kad norėtų, kad žmonėms liktų prisiminimas apie Lietuvos partizanų vado idealizmą, komforto atsisakymą dėl aukštų tikslų.

Prie Šv. Jonų bažnyčios buvo galima sutikti ir jų studentų. 21 m. būsimas archeologas Dominykas Bartusevičius sakė atėjęs ne tik atsisveikinti su A. Ramanausku-Vanagu, bet ir palaikyti savo dėstytojo G. Vėliaus, kuris rado jo palaikus.

„Atėjau čia su patriotiškomis nuotaikomis. Partizanai tarp studentų yra romantizuojami. Ir, žinoma, mūsų dėstytojas G. Vėlius atrado asmenį, atėjome palaikyti dėstytoją, ir atiduoti pagarbą pačiam Vanagui“, – sakė D. Bartusevičius.

Laidos šeštadienį Antakalnio kapinėse

Vidurdienį partizano atminimą pagerbs prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, iki vakaro pagarbą galės atiduoti visuomenės atstovai.

Pokario kovų didvyrio laidotuvės sostinės Antakalnio kapinėse vyks šeštadienio popietę.

Pokario metais A. Ramanauskas-Vanagas vadovavo Dzūkijos partizanams, 1949 metais su kitais partizanų vadais jis pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją.

A. Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Partizano vado palaikai kapinėse Našlaičių kapinėse Vilniuje buvo atrasti ir identifikuoti šiais metais.